Trafikte bilinçli olabiliriz

Trafikte bilinçli olabiliriz

Merhabalar kıymetli dostlarım, Yeni bir haftadan yeni bir yazı ile karşınızdayım. Bugün yine sosyal sorumluluğu yüksek ve yaşamımızda kolayca uygulayabileceğimiz bir konudan bahsedeceğim.

Biliyorsunuz sosyal yaşamdaki tespitlerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum ve bu noktada siz değerli okuyucularımdan gelen tespitleri ve yorumları da fazlasıyla önemsiyorum.

Bugün sizlerle, trafikte ambulans, itfaiye gibi araçlara nasıl yol açmamız gerektiğini ve bunun hem bizlere hem araçtaki kişilere olan faydasından bahsedeceğim.

Acil vakalara yetişebilmek için 112 Acil Sağlık İstasyonu'ndan 90 saniyede çıkan ambulanslar, emniyet şeridi yer almayan ve ikiden fazla şeritli olan yollarda, sağdaki araçların yolun sağına, soldakilerin ise soluna yanaşarak ambulansın orta kısımdan geçişine imkan tanıyan "fermuar sistemi" sayesinde acil hastalara daha hızlı ulaşıyor.

Trafikte yol vermeyen veya yolu uygun şekilde açmayan sürücüler nedeniyle vakalara ulaşmakta zorluk çeken ambulanslar, fermuar sistemi ile bir dakika daha hızlı varabilecekleri acil hastaların yaşama şansını yüzde 10 oranında yükseltiyor.

Bu sosyal bir eğitimdir. Yurt dışında buna benzer videoları gördüğümüzde hepimiz etkileniyor ve neden bizim ülkemizde yok diye sanırım içerliyoruzdur.

Bizim ülkemizde daha çok bunun ahlaksızlığı var. Bizler ambulansa yol açmak yerine onun arkasına takılıyor ve sanki bir hasta yakını refakatçisi gibi açılan yoldan hızlı bir şekilde ilerlemeye çalışıyoruz.

Böyle olmamalı. Buna engel olmalıyız. Hayatın her alanında ahlakın bir numaralı görgü kuralı olduğuna inanmışımdır. Bu trafikte, avmde, tiyatroda spor salonunda aklınıza gelen her yerde olmalıdır.

Siz okurlarımdan da rica bu trafikte böyle bir durumla karşılaşırsanız bunu uygulayın. Sizden gören şoförlerde bunu uygulayacaktır. Sağlıcakla kalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şule GÜMRAH Arşivi