
Şule GÜMRAH
Ramazan ayından beslenmenize dikkat edin
Ramazan ayından beslenmenize dikkat edin
Merhabalar kıymetli okurlarım, haftanın ikinci yazısı ile karşınızdayım. Ramazan ayındayız ve oruçlarımızı tutmaya devam ediyoruz.
Sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için elbette sağlımızın iyi durumda olması gerekiyor. Bununla beraber en önemli nokta da aslında sağlıklı beslenme.
Oruç tutmuyorken öğün aralarımız birbirine daha yakın. Sabah kahvaltısı, öğlen ve akşam yemeği ile 3 öğün yemek yiyoruz. Bununla beraber bu üç öğünün yanında ek öğünlerde ekliyoruz. Gün içinde sürekli bi tüketim durumumuz var.
Oruçlu iken ise 14 saat aç kalıyoruz ve iftar ile sahur arasında besin tüketiyoruz. Burada dikkat etmekte fayda var. Burada ne çok yemek yemek gerekiyor ne de az.
Sahura uyanmadan oruç tutmak gündelik hayatta sizlerin bitikin ve yorgun düşmesine neden olabilir. O yüzden mutlaka uyumadan değil, uyuyup sahura yeniden uyanarak oruç tutmaya özen gösterin.
Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde iftar ve sahur olmak üzere iki öğünün tamamlanması oldukça önemli.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapmak siz gün boyu tok tutacaktır.
Çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir menü de tercih edebilirsiniz. Ancak sahurda aşırı yağlı ve tuzlu yemekler ile hamur işleri yememeye dikkat edin.
Sahurda hafif yiyecekler yiyin, aşırı yağlı ve tuzlu yemekler ile hamur işlerinden uzak durun.
İftardan sonra üzerimize bir ağırlık çöküyor. Hareketsiz bir akşam geçirmek zararlı.
İftardan birkaç saat sonra açık havada kısa mesafeli yürüyüş yapmak veya evde ısınma hareketleriyle başlayan hafif tempolu egzersiz yapmak sindirime yardımcı olur. Hayırlı Ramazanlar diliyorum..