Osman Nevres Yılmazlar

Osman Nevres Yılmazlar

Kenevir Sen Neymişsin

Gazetemiz Konya’nın Sesi’nde son günlerde çıkan KENEVİR haberleri beni çok şaşırttı doğrusu, Konya Ovasına kenevir ekilmesi konusu gerek çiftçilerce gerekse Tarım Bakanlığı yetkililerince ballandıra ballandıra anlatılınca; kenevir bitkisinin yıllık su ihtiyacı nedir diye internette araştırdım. Sonuç; kenevir bitkisinin ortalama 600 mm. su tüketimi olduğunu gösteriyor. Bu durumda Konya Ovasının yıllık aldığı yağış miktarı ise 300-320 mm. Nasıl oluyor da; Konya Kapalı Havzası’nın çölleşmeye doğru koşar adım gittiği bilim insanlarınca ifade edilirken, kenevir bitkisi bu bölgeye uygun görülür.

300 mm. nin altında su tüketen bir kenevir türü mü bulundu ?

Böyle bir durum varsa, Tarım Bakanlığı yetkilileri açıklasınlar da biz de rahatlayalım. Böyle bir kenevir cinsi veya türü hakkında açıklamanız yoksa eğer: Kusura bakmayın sevgili bürokratlar: “Gözünüze Gözlük” o zaman siz Konya Ovası’nın çölleşmesini görmezden geliyorsunuz.

7 İlçede Ekimi Yapılacakmış

Karatay Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ahmet Bestil de kenevir ekimi konusunda uzun zamandır girişimlerde bulunduklarını belirterek, “Konya Ovası’nda kenevir üretimi konusunda bizlere destek olan Konyalı bürokratlara, milletvekillerini ve basın mensuplarına teşekkür ediyoruz. Kenevir üretimi ile birlikte Konya Ovası’ndaki ürün çeşitliği artacak. 7 ilçede kenevir ekimi yapılacak. Bu ilçeler Çumra, Karatay, Altınekin, Cihanbeyli, Beyşehir, Seydişehir, Bozkır,

Kenevir ekimine devletimizce daha önce İzin Verilen 19 İl: Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olup, bu illerin bütün ilçelerinde kenevir ekimi yapılabilmektedir. Bu illerin tamamında yıllık yağış miktarları Konya’nın çok üstündedir.

Kenevir Sen Neymişsin :

Kenevirin sapları 4-5 metre uzuyormuş, saplarından da ev yapacaklarmış,

Kenevir ekilen yerde haşere bulunmuyormuş,

Kenevir bitkisi diğer bitkilere göre 6 kat daha fazla oksijen üretiyormuş, bütün bunlara itirazım yok. Ben kenevir düşmanı değilim. Kenevir ülkemiz açısından önemlidir, çiftçilerimiz için önemlidir bunlar da tartışma konumuz değildir. Tartışmamız gereken Konya Kapalı Havzası’nın hızla çölleşmeye doğru gidişidir.

İlgili İl Müdürlükleri ve Büyükşehir Belediyemizin içine siniyor mu bu durum. Hani bir de; kenevirin uyuşturucuyla ilişkisi de bizi düşündürmüyor değil..

Konya Ovasını çölleştirmeden her ne yapılacaksa yapılmalı o zaman yapılacak faaliyet değerli olur diye düşünüyorum.

Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Nevres Yılmazlar Arşivi