Sıcak günlerde sağlıksız beslenmeye dikkat

Merhabalar kıymetli dostlarım,

Bugün yeni bir konu ile karşınızdayım. Haftada iki gün boyunca gündemden ve sosyal medyadan konularla karşınızda oluyorum ve bir şekilde sizlerle buluşuyorum.

Bugün yeni bir konu ile karşınızdayım. Bugün de yine önemli bir konu hakkında karşınızdayım.

Sizlerde yakınen hissettiği gibi yaz mevsimindeyiz ve sıcaklar oldukça arttık. Konya'da hissedilen 40 dereceleri bulduğumuzu söylemek isterim.

Bu son derece yüksek sıcaklar elbette hem biz yetişkinlerin hem de çocuklarımız için son derece tehlikeli.

Bu sıcaklarda yaşamımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Sosyal hayatımıza ve özellikle yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor.

Uzmanlarda bu şekilde uyarılarda bulunuyor.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkililerine göre, yaz aylarında artan hava sıcaklığının etkisiyle besin zehirlenmeleriyle daha sık karşılaşılıyor.

Kusma, ishal, mide ağrısı, ateş ve genel halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, sıcak hava koşullarının bakteri ve diğer mikroorganizmaların hızla çoğalmasından kaynaklanıyor.

Genellikle hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilişkili bazı faktörler, hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine yol açabiliyor.

Çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinin, pişmiş ürünler ve salata gibi çiğ tüketilen diğer besinlerden ayrılması, çiğ besinlerin hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının farklı olması, tüketime hazır besinlerle çiğ besinlerin birbirinden ayrılacak şekilde saklanması önem taşıyor.

Bozulma açısından potansiyel tehlikeli besinler olarak belirtilen et, süt, yumurta gibi besinlerden biyolojik tehlikelerin yok edilmesi için uygun sıcaklık ve sürede pişirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Besinleri hazırlarken ve tüketirken sağlığın korunması için tüm taze meyve ve sebzeleri bol suda iyice yıkanması, çiğ ve pişmiş besinleri birbirinden ayrı hazırlama yüzeylerinde ve ayrı araç gereçlerle hazırlanması, hazırlama sırasında çiğ besinlerin pişmiş veya yarı hazır hale getirilmiş besinlerden uzak tutulması tavsiye ediliyor.

Çiğ besinlere dokunduktan sonra ellerin uygun şekilde iyice yıkanması, başta çiğ tavuk olmak üzere et, balıkla temas eden tüm yüzeylerin ve araç gereçlerin her kullanım sonrasında bol sıcak deterjanlı suyla yıkanarak dezenfekte edilmesi, et, süt, yumurta gibi potansiyel riskli besinlerin, hazırlık aşamasında buzdolabının dışında en fazla 2 saat bekletilmesi gerektiği belirtiliyor. 2 saatten fazla buzdolabı dışında kalan potansiyel riskli besinlerin tüketim için güvenli olmadığının altı çiziliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şule GÜMRAH Arşivi