
Şule GÜMRAH
İlkbaharda alerjiye dikkat
İlkbaharda alerjiye dikkat
Merhabalar kıymetli okurlarım, haftanın ikinci ve son yazısı ile sizlerin karşısındayım. Bugün sizlere bahar mevsiminin getirdiği alerjik durumları yazacağım.
Doğa, baharla birlikte canlanırken bu güzel manzara bazıları için sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Ağaçların yeşermesi ve polenlerin havaya karışması, özellikle alerjiye yatkın bireylerde hayat kalitesini düşüren şikayetlere neden oluyor.
Polen alerjisi sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da yaygın olarak görülüyor ve hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Türkiye’de ağaç polen mevsimi, ocak ayında çayır ve tahıl polenleriyle başlıyor. Yani yılın neredeyse yarısında alerjik bireyler için tetikte olmak şart.
Bahar aylarında çiçek ve ağaç tozlarının havaya karışmasıyla ortaya çıkan polen alerjilerinde artış gözleniyor.
Burunda kaşınma, hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, gözlerde kızarma, sulanma ve akıntı gibi yakınmalar, tat ve koku almada azalma, astımlı hastalarda öksürük, nefes darlığı ve tıkanıklıkta artış ve nadiren de olsa ciltte kaşıntı ve döküntüler oluşuyor.
Kendisinde veya ailesinde alerji öyküsü olan kişiler, bahar alerjisine yakalanma açısından daha büyük risk taşıyor
Özellikle sabah ve öğle saatlerinde, kuru-rüzgarlı havalarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Akşam saatlerinde polen yoğunluğu daha az olduğu için dışarı aktivitelerini mümkünse bu saatlerde yapmaları uygun olacaktır.
Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalı. Sabah saatlerinde pencere açılmamalı. Yine ev ve iş yerinde hava temizleyiciler kullanılarak polenlerin filtrelenmesi ve alerji belirtilerinin azaltılması sağlanabilir.
Bu dönemlerde dışarı çıkarken dikkatli olun, çok kötü olduğunuzda uzmanlardan mutlaka yardım alın.