Halil Öz
Güvenli İnternet Kullanımı
2004 yılından bu yana dünyada yaklaşık 150 ülke her yılın şubat ayında güvenli internet kullanımı hakkında halkı bilinçlendirmek amacıyla bir günü Güvenli İnternet Günü olarak kutlamaktadır. Ülkemizde de, 2010 yılından itibaren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu koordinesinde düzenlenmekte olan Güvenli İnternet Günü etkinlikleri bu yılda tüm dünya ile birlikte geçtiğimiz hafta ülkemizde de gerçekleştirildi.
İnterneti günümüzde başta iletişim, eğlence, bankacılık, alışveriş gibi pek çok alanda kullanıyoruz. Özellikle yaşadığımız şu zor günlerde internetin doğru amaçla kullanıldığında ne derecede faydalı olduğunu da gördük. Fakat gerekli tedbirler alınmadığı takdirde internetin güvenli olduğunu söyleyemeyiz. Teknoloji hızla gelişirken, sanal alemdeki yozlaşma da giderek artmakta… Toplumun her alanında olduğu gibi bu mecrada da kötü niyetli insanlar, suçlular, dolandırıcılar, istismarcılar, provokatörler, siber zorbalar, tacizciler bulunmakta… Yaşadığımız bu dijital çağda ebeveyn olmak giderek zorlaşıyor. Fakat gerçek hayatta çocuklarımızı nasıl koruyorsak, internetten gelebilecek tehlikelerden de aynı şekilde korumalıyız. Çocuğumuzun internette kimlerle konuştuğundan, arkadaşlık kurduğundan haberdar olmalıyız. Çocuklarımızı internetteki riskler ve tehlikeler hakkında bilgilendirmeliyiz. İnternet ve bilgisayar kullanımının çok küçük yaşlara düştüğü bu çağda çocuklarımızı koruyabilmek adına internet servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz olarak sunulan ve internetteki zararlı içeriklerden onları büyük oranda koruyan güvenli internet hizmetine abone olup, çocuk veya aile profilleri seçerek bu hizmetten faydalanabilirsiniz. Aboneliği internet servis sağlayıcınızı arayarak, hatta bir kısa mesaj (SMS) ile yapabilirsiniz. Bunun için herhangi bir ücret istenmediği gibi bir program kurmanıza da gerek yok. Güvenli İnternet Hizmeti sizi zararlı içeriklerden, yazılımlardan ve dolandırıcılık sitelerinden yüksek oranda korur. Tabi bunun yanında antivirüs programı kullanmak, bilmediğimiz web sayfalarında dolaşmamak, bildiğiniz web sayfalarını tercih etmek, E-posta mesajları ile gönderilen bağlantılara dikkat etmek, şüpheli linkleri ve e-mailleri açmamak, tıklamamak, kablosuz ağımızın şifresini paylaşmamak ve herkese açık şekilde bırakmamak, şifre güvenliğine dikkat etmek, internet üzerinden alışveriş yapıyorsak sanal kredi kartı kullanmayı tercih etmek, çok kişinin kullandığı bilgisayarlarda, alışveriş ve bankacılık işlemlerini zorunlu olmadıkça yapmamak, kimlik hırsızlığına maruz kalmamak için üyelik istenen sitelerde kişisel bilgilerimizin tümünü vermemek vs gibi önlemler almak gerekir.
Tüm bu önlemlerin yanında gerçek hayatta suç olan her şeyin internet ortamında da suç olduğunu, işlenen suçun ağırlığına göre kişilere hapis veya ağır para cezalarının verildiğini ve tarafınıza işlenen suçlarda “İnternete Özgürlük” diyenlerin "İnternette Saygı ve Ahlak" kavramını da öğrenmesi açısından hakkınızı sonuna kadar aramayı ihmal etmeyin…
Sağlıcakla kalın…