Yılmaz Sandıkcı

Yılmaz Sandıkcı

Faiz ve Sömürü Düzeni

İlahiyat fakültesinden mezun olup da hutbe okuyacak, vaaz verecek, fetva makamına atanacak her din adamının en az bir "bilim" dalında yüksek lisans yapması gerekir diye düşünüyorum yıllardan beri. Siz ne dersiniz?

*

Kur’an-ı Kerim’de Allan’ın anlattığı, öğrettiği bir çok kavram gibi, son derede hayati olan kavramlardan birisi olan faizi anlayamamış olduğu için sömürülmekten kurtulamayan Müslümanlara bu düzenden kurtulmanın yolunu nasıl anlatabiliriz?

*

Biz soruyu sorunca ilk cevabın veya tepkinin en az anlayanlardan hatta hiç anlamayanlardan gelmesi, sorunun ne kadar derinde olduğu gösteriyor. Bizi anladığı halde verecek cevabı olmayanlar susuyor ama anlamayanlar konuşuyor. Demek ki cehaleti bir silah olarak kullanan düşman yine bir şeyleri başarıyor.

*

Müslümanlar bin dört yüz yıldan beri, böyle bir sorunu hala niçin çözemiyor, sömürülmekten kendisini niçin kurtaramıyor?

*

Faiz gibi teknik bir konuyu ekonomi biliminden habersiz veya yetersiz bir şekilde tanımlamaya çalışan din adamları tüm Müslümanların içinde bulunduğu fakirlikten ve sefaletten sorumludur. Çünkü ekonomi biliminden habersiz din adamları Allah’ın anlattığı ve yasakladığı faizi bile anlayamamıştır. Anlamadıkları halde anladıklarını zannederek konuşmaları büyük vebaldir.

*

Allah bu konuda da uyarır bizi, zannın çoğu günahtır, zan ile hareket etmeyin der Kur’an’da… Ama anlamayanlar, anlamadıkları halde anladıklarını zannederek konuşmaya devam ediyorlar.

*

Bu konuda benim asıl sorum şudur; Diyanet İşleri Başkanlığı, Arapça "riba" sözcüğünü nasıl oluyor da Türkçe’ye yine Arapça olan "faiz" sözcüğü ile çeviriyor?

Bunu hangi bilgi ile yapabiliyor?

*

Kur’an-ı Kerim Tercüme Kurulunda dil bilimi uzmanı, ekonomi bilimi uzmanı var mı acaba? Diyanet, Kur’an’ın çevirisinde evrensel tercüme bilimini mi esas alıyor yoksa Arapların tevil ilmini mi esas alıyor?

*

Böyle sorunları aşmak için din adamlarının en az bir "bilim" dalında, örneğin fizik, biyoloji, sosyoloji, kimya, psikoloji matematik, astronomi, antropoloji, jeoloji, ekonomi, istatistik, ekonometri, diplomasi, kamu yönetimi, coğrafya, vb alanlardan en az birinde uzman olacak seviyesinde bir eğitim daha almalıdır.

*

Yoksa Allah’ın Kur’an’da anlattıklarını anlamaya çalışmak yerine,  İslam dini akıl dini değildir nakil dinidir diyenlerin anlattıklarına kananların Müslümanları sömürü düzenine alıştırmaktan başka bir şey yapmadıklarını içimiz kan ağlayarak izlemeye devam edeceğiz.

*

Bu sistemden çıkan siyasetçilerin yapacağı da çok bir şey yoktur! Başarısız olmak ve niçin başarısız olduğunu anlatmak için düşmanı suçlamak! Oysa bize suçu kusuru düşmana yıkmak yerine, düşmanın düşmanlık etmesini önleyecek seviyede düşünce, politika ve tedbirleri geliştirecek insanlar lazımdır.

*

İslam’a hizmet edenlerin sadece ve sadece insanı geliştirenler olduğunu anlayanlara selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yılmaz Sandıkcı Arşivi