Osman Nevres Yılmazlar

Osman Nevres Yılmazlar

Yerli Tohumlar

        Yerli Tohum (Atalık Tohum) Nedir ?

         Atalık tohum,yerel tohum,ata tohumu isimleriyle de anılır. Bu tohumlar, yüzyıllardır Anadolu’da kullanılan genetiğiyle DNA sı ile oynanmamış tohumlardır.

Yerli tohumlar, hibrit tohumların ortaya çıkarılması ile beraber tehlikeye girmiştir. Atalık tohumlardan elde edilen sebze ve meyvelerden alınan tohumlar bir sonraki sezonda da ekilerek çoğaltılabilen tohumlardır. Bu şekilde binlerce yıl sonra bile kullanılabilirler. Kısır ya da hibrit değillerdir. Doğurgandırlar,

Yerel tohumlar; saftır, doğaldır. Genetik dizileriyle oynanmamıştır. Tohumların yapısına, insan eli ile müdahale edilmemiştir. 

         Bulundukları bölgenin çevre, iklim, toprak koşullarına uyum sağlamayı başarmış bu tohumların, gelecek nesillere aktarılması, çoğaltılması çok önemlidir.

Yerli tohumlar, hibrit tohumlara göre daha az su ve gübreye ihtiyaç duyar. Bazıları, hastalıklara ve zararlılara karşı daha dayanıklıdır.

       Yerli Tohumlara sahip çıkılmalı.

         “Yeni domateslerin ne tadı var ne kokusu”, “Şimdiki mısırlar dişe yapışıyorlar”, “Sebzelerin tadı artık saman gibi” ve buna benzer cümleleri artık hepimiz hem çok duyar, hem de çok söyler olduk.

Artık eski sebzelerin meyvelerin tadı yok, evet. Bunun sebebi yerel tohumların terk edilip, genetiği ile oynanan; hızlı bir şekilde, dayanıklı ürün verebilen hibrit ve gdo’lu tohumların tercih edilmesi. Bu tohumlar, hızlı bir şekilde ürün veriyorlar evet ama besin değerleri düşük ve daha az lezzetli oldukları da açık.

Hibrit Tohum Nedir?

Hibrit tohumların ömrü 1 ekim süresi kadardır. Hibrit tohumlarla elde edilen meyveden ve sebzeden yeni tohumlar alıp üretime bu tohumlar ile yıllar boyu devam etmek mümkün değildir. Bu tohumlar doğurgan değildir. Yıllar boyu, kuşaktan kuşağa aktarmak mümkün değildir..

Hibrit tohum, melezleştirilmiş, karma tohumdur. Aynı türe ait iki farklı bitkinin çaprazlanmasıyla elde edilir. Hibrit tohumlar, dayanıklıdır, farklı hava ve toprak koşullarına uyum sağlayabilirler. 

Hibrit tohum ile üretim yapanlar, her yıl tekrar tekrar yeni tohum satın almak zorundadır.

Hibrit tohum ile üretilen meyve ve sebzeler besleyicilik açısından zayıftır, yeterince lezzetli oldukları da söylenenemez.

Hibrit tohumlar yoğun ziraii ilaçlamaya ihtiyaç duyarlar. Aksi halde, kolayca hastalanır ve mahsül veremez olurlar. Hibrit tohumlar ile yapılan üretimlerde sıklıkla çok yoğun ziraii ilaç kullanıldığı bilinmektedir.

         GDO’lu Tohum Nedir?

         GDO’lu Tohum, Laboratuvar ortamında insan eli ile üretilmiş, doğal değil yapay olan tohum çeşididir. Genetiği ile oynanan bu yapay tohumlar, ekildikleri toprağın dahi verimsizleşmesine neden olur.

GDO’lu tohumların doğaya, çevreye, toprağa ve suya verdiği zararlar çoğu zaman geri dönüşü olmayan zararlardır.

Bu tür tohumlar insan sağlığı için zararlıdır, ciddi hastalıklara neden olurlar. Bünyelerinde yoğun kimyasal barındırırlar. Bu tohumları tekrar tekrar kullanmak kesinlikle mümkün değildir.

            Geleceğimiz Atalık Tohumla Daha İyi Olacak.

         Hibrit ve GDO’lu tohumlar yerli tohumları ve biyolojik çeşitliliği tehdit etmektedir. Sağlığımız için, çocuklarımız için, gelecek nesiller için, doğa için hibrit ve GDO’lu tohum ve tohum ürünlerinden uzak durmalı yerli tohumları desteklemeli çoğaltmalı ve paylaşmalıyız.

Şehirlerde yaşıyor olsak bile küçük bir hobi bahçesinde, balkonda ya da küçük bir saksıda kendi ürünümüzü yetiştirebiliriz.Çocuklarımızın da toprakla, tohumla tanışmasına vesile olmalıyız. Yerli tohum tercih eden üreticileri desteklemeliyiz!

        Hoşça kalın.

 

        

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Nevres Yılmazlar Arşivi