Kış lastiklerini değiştirmek yetmiyor! Bu aşamalara dikkat!

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kış lastiği kullanımı yönetmeliği çerçevesinde, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için hayati görülen kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona erdi.
Konya’da ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğunun sona ermesi, sürücülerin yaz lastiklerine geçiş yapmasıyla birlikte lastik değişimi yaptırmak isteyenler sanayilerde yoğunluğu arttırdı. Peki Yaz lastiğinin önemi nedir, lastik değiştikten sonra Rot Balans ayarı nasıl yapılır? Konrot Rot Balans sahibi Mevlüt Durgut sizler için açıkladı.
SICAK HAVADA LASTİKLER DAHA ÇOK AŞINIYOR
Sıcak havalarda kış lastikleri kullanılmaya devam edildiğinde lastiklerin daha hızlı ve daha çok aşındığını söyleyen Mevlüt Durgut, "Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans sergilemek için özel olarak üretilmesi dolayısıyla yaz mevsiminde kullanıldığında bu özelliğini kaybediyor. Sıcak havalarda lastikler daha çok aşınacağı için erken aşınma, performans kaybı gibi sorunlara yol açıyor. Soğuk hava kullanımına göre tasarlanan kış lastikleri, yazın kullanıldığında yol tutuşunda ciddi azalmaya sebep oluyor, araç üzerindeki kontrolü olumsuz etkilerken yakıt tüketimini de artırıyor. Mevsimine uygun olmayan lastik kullanımı, çevreye daha fazla karbon salımına yol açıyor. Mevsiminde doğru lastik kullanarak çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlanmış oluyor" şeklinde konuştu.
LASTİK DEĞİŞİMİNİNDEN SONRA BALANS AYARI YAPILMALI
Herhangi bir sebepten dolayı lastik değişimi yapıldığında balans ayarının da yapılmasını gerektiğini ifade eden Mevlüt Durgut, "Arabanın lastik değişimlerinden sonra yapılması gereken balans ayarı, lastikler patladığında, lastik sökülüp- takıldığı zaman lastiklerin dengede kalmasını sağlayarak sürüş güvenliği ve sürüş konforu sağlamaktır. Balans ayarı sırasında lastiğin her iki tarafının ağırlığı eşitlenir ve lastikler sürüş sırasında dengede kalır. Bu sayede titreşimlerin önüne geçilmiş olur, lastiğin düzensiz aşınması önlenir, iyi bir yol tutuşu ve sürüş konforu sağlanır. Rot ayarı, ön düzende herhangi bir parça değiştiği zaman yapılan bir işlemdir. Direksiyon herhangi bir yöne doğru çevrildiğinde tekerleklerin de aynı yöne bakıyor olmasını sağlar. Örneğin; direksiyon tam sağa çevrildiğinde aracın tekerlekleri de aynı şekilde tam sağ pozisyonunu almalı arada boşluklar olmamalıdır” ifadelerini kullandı.