Osman Nevres Yılmazlar

Osman Nevres Yılmazlar

Çevre Bakanımıza 3

Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir.

Tuz Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük gölü olup alanı mevsimlere göre 1200-1960 km2 arasında değişmektedir. Tuz Gölü çevresi, Türkiye'nin en az yağış alan bölgesidir. Gölün Kuzey batı –güneydoğu yönünde uzun ekseni boyunca 87 km . kadar uzanım göstermekte ve maksimum genişliği 40 km’ye erişmektedir. Göl tabanında ortalama 12000 km2’lik bir alanda ve 8 cm kalınlığında tuz çökeldiği kabul edildiğinde, gölde kabaca 210 milyon ton tuz varlığından bahsedilebilir. Dünyanın yıllık tuz üretimi yaklaşık 180 milyon ton olduğu düşünülürse gölün potansiyeli ortaya çıkar.

Özel Çevre Koruma Bölgesidir.

Birinci Derece Doğal Sit Alanıdır.

Ramsar Sözleşmesine göre A Sınıfı Sulak Alandır.

Genetik Rezerv Alanıdır. (Tuza Dayanıklı Türler Açısından)

Önemli Kuş Alanıdır. Filamingo’nun ana üreme, Sakarca Kazı’nın 2.büyük üreme alanıdır.

Tuz Gölü’nün başlıca sorunları ise şunlardır.

Tuz Gölü’nün en önemli sorunu 2011 yılından itibaren tuz üretiminin özel sektöre devredilmesidir. Kayacık, Kaldırım ve Yavşan tuzlalarında tekel tarafından üretimi özelleştirilmiş ve ilave olarak göl içinde 8-10 yeni üretim izinleri verilmiştir. Yeni ruhsat sahipleri 6 m. genişliğinde 3 metre yüksekliğinde havuz oluşturup gölün diğer bölgelerinden bu havuza su çekmeleri bütün dengeleri alt üst etmektedir. Bu havuzların oluşumu için göle taşınan hafriyat 2.340.000 m3 tür. Bu hafriyat göldeki gözenekleri kapatarak suyun aşağı yukarı hareketini ve dolayısıyla tuz üretimini düşürecektir. Ayrıca göl yüzeyinin 1 Milyon m2 ye yakın bölümü hafriyatla kaplanmış olacaktır.

Göldeki yağış, buharlaşma dengesinin bozulması,

Göle boşalan dere ve kanalların tuz kalitesini etkileyecek düzeyde kirlilik taşımasıdır.

Bazı yerleşim birimlerinin evsel ve endüstriyel atıksularının göle arıtılmadan verilmesi,

Göldeki tuz konsantrasyonun azalması,

Flora ve fauna türlerinin azalması,

Tahliye kanalından, sulama amacıyla su alınması,

Tarım alanlarından kaynaklanan kirlilik,

Bölgedeki rüzgar erozyonu

Yeraltı su seviyesinin düşmesi : Tuz Gölü Alt Havzası drenaj alanı içerisinde ise 28.245 adet su kuyusu bulunmaktadır. Bu kuyuların toplam 11.611 adedi belgeli olup, geriye kalan 16.634 adedi ise kaçaktır.

Son söz olarak Çevre Bakanımız Murat KURUM’dan talebimiz; Tuz Gölü’nde şimdi uygulanan üretim biçimi bilim insanlarına göre, TUZ GÖLÜNÜ YOK EDER; Bu üretim biçimine derhal son verilmeli, göle taşınan hafriyat temizlenmeli, Göle su taşıyan bütün dere çay ve kanallarda evsel ve endüstriyel atıklar zararsız seviyeye indirilmeli, Tuz Gölü Havzasında kaçak kuyuların kapatılmalı, Tarım alanlarından kaynaklanan kirlilik önlenmeli, Özel Çevre Koruma Kurumu tuz üretimi konusunda titizlenmeli ve tekrar bu tür hatalar yapmamalıdır. Tuz Gölü, Konya Kapalı Havzasında yer aldığından kapalı havzanın sorunları konusunda kader birliği olduğu gözden uzak tutulmamalıdır.

Sayın Bakanım önlemleri vaktinde alalım Tuz Gölü ölmesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Nevres Yılmazlar Arşivi