Osman Nevres Yılmazlar

Osman Nevres Yılmazlar

Çevre Bakanımıza 2

Beyşehir Gölü Türkiye’nin en büyük tatlısu gölüdür. Bu arada içme suyu rezervuarıdır.

Beyşehir Gölü’nde 2 adet Milli Park vardır. Beyşehir Gölü Milli Parkı ve Kızıldağ Milli Parkı.

Beyşehir Gölü bünyesinde ve çevresinde birçok tabii ve tarihi anıt barındırır. Eşrefoğlu Camii Beyşehir Gölü bünyesinde ve çevresinde birçok tabii ve tarihi anıt barındırır. Eşrefoğlu Camii,

Eflatunpınar, Yakamanastır Tabiat Parkı,Titrek Kavak Tabiat Anıtı, Fasıllar Anıtı, Yeşildağ Karagöl, Kubat Abat Sarayı,Fasıllar Anıtı, Hacıakif Adası,Mada Adası,Kızlar Adası vb..33 civarında ada bulunmaktadır.

Beyşehir Gölü halen sorunları artmış ve çığlık atmakta olan bir göldür.

*Hem Konya ili hem Isparta ili tarımsal amaçlı olarak aşırı su çekmektedir.

*Evsel ve endüstriyel atıksu ile kirlenmektedir,

*Gölde kullanılan akaryakıtlı araçlarla kirlenme devam ediyor,

*Tarımsal ve hayvansal kaynaklı kirlenme, ve yüzey akışı ile gelen kirleticiler sorunu var.

*Erozyon,

*Ötrofikasyon,

Göl kıyısında yapılaşma önemli sorunlarıdır.

Koruyor Muş Gibi Yapmayalım.

Bu sorunları gidermek üzere “Beyşehir Gölü Özel Hükümleri”21.09.2017 tarihinde yayımlandı. Ancak yukarıda sayılan sorunların hiç birinde çözüme henüz ulaşılamadı.

Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği 1988 de daha Çevre Bakanlığı bile kurulmadan çıkarılmış mükemmel bir yönetmeliktir.

Ben 50 yıldır Beyşehir Gölünü ve Konya Kapalı Havzası’nı takip ettiğim için biliyorum. Beyşehir Gölü’nün 0-300 metre olan yapılaşmaya yasak olan “mutlak koruma alanı” 2004 yılında 0-100 metreye, 2017 yılında ise (çıkarılan Özel Hükümlerle beraber) 0-30 metreye düşürüldü. Bu her hangi bir su kenarı değil, Türkiye’nin en büyük Tatlısu gölüdür. Bu göle iyiye doğru hiçbir çalışma yapılmamıştır. Büyükşehir Belediyemiz şunu iyi bilmeli ki.. ilerleyen yıllarda bu gölün suyu önce içme suyu olarak Konya merkezi için çok gerekli.

Çevre Bakanımızdan en önemli beklentimiz, Beyşehir Gölü’nün Konya Kapalı Havzası ile birlikte düşünülerek yasa veya Stratejik ÇED Raporu yapılmasını sağlamasıdır.

Büyükşehir Belediyelerinin 06.12.2012 tarihli yasa ile tüm il sınırlarında yetkili ve sorumlu olması nedeniyle; Ülkemizin en büyük tatlısu gölünü korumak diğer kurum ve kuruluşlarla beraber, Büyükşehir Belediyemizin yetki ve sorumluluğundadır. Gölün yukarıda saydığımız köklü sorunlarını halletmeden göl kıyılarını yapılaşmaya açmak akla zarardır.

Beyşehir Gölü’ne değer katan en önemli özellik tatlı su gölü oluşudur. Tatlı suyun petrolden daha değerli olacağı günlere geldik. Ülkemize bir lütuf olan bu gölü koruyamaz isek gelecek kuşaklar bizlere çok lanet ederler. Gölü koruyormuş gibi yapmanın vakti çoktan geçti. Süslü projelere kanmamalıyız. Ne plajı, ne marinası geçelim bunları, gölde akaryakıtlı motorlu araçlar dahi çalıştırılmamalıdır. Ötrofikasyon bir an önce önlenmeli, Gölün su toplama havzasında tarımsal amaçlı gübre ve ilaç kullanımları kontrol altına alınmalı..

Beyşehir Gölü ve sorunlarını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a arzediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Nevres Yılmazlar Arşivi