Osman Nevres Yılmazlar

Osman Nevres Yılmazlar

Yerli Malı Haftası

12- 18 Aralık Yerli Malı Haftası:

Ülkemizde Yerli Malı Haftası her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanmaktadır.Ben 73 yaşındayım. İlkokuldayken biz kutlardık. Şimdi de kutlanıyor mu diye sordum ailedeki öğretmenlere; kutlanıyormuş.. sevindim. Zira, çevre konularına en yatkın kutlamadır.

Yerli Malı Haftası Nasıl Ortaya Çıktı:

1.Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının azaltılması ve toplumsal olarak tutumlu olma bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında Yerli Malı Haftası’nın adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

Yerli Malı Haftasının amacı Nedir?

Tutumlu olmanın önemini kavratmak.

Küçük yaştan itibaren bireylere tutumlu olma alışkanlığı kazandırmak.

Yatırımın ve üretmenin anlam ve önemini kavratmak.

Tüketim-yatırım ilişkisini açıklamak.

Tüketimde tutumlu olmayı, tüketimden çok yatırım yapmayı teşvik etmek. Herkesi yatırıma ve üretmeye yöneltmek.

Ülkemizde üretilen malları tanıtmak. Yerli malı kullanmanın faydalarını açıklamak. Herkesi yerli malı kullanmaya teşvik ederek yurt ekonomisine katkıda bulunmayı sağlamak.

Sağlıklı, mutlu insanlar ile kalkınmış üretken,çevresi bozulmamış Türkiye yaratmayı görev olarak ilan etmek. Gelecek kuşaklara kalkınmış,yaşam kalitesi yüksek bir Türkiye bırakmak. Ülke kalkınmasında genç neslin sorumlu ve şerefli yerini almasını sağlamak.

Ekonomi, tarım, hayvancılık, sanayi, eğitim ,geleceğimiz biz ithal ettikçe, ithal mal kullandıkça bize mal satan ülkenin üretim kalitesi, verimi ve karı artıyor. Kendi üretimimiz ise düşüyor. Üretmeliyiz, Tükettiğimiz her şeyi kendimiz üretmeliyiz.

Şimdi Daha Önemli Hale Geldi:

1-Çevre açısından son yıllarda özellikle tutumlu olmanın ve israfın önlenmesinin önemi hep gündemde tutularak doğal kaynakların hor kullanılmaması sağlanıyor. Dünya’daki açlıkla mücadele çerçevesinde tüm kesimlere çağrıda bulunuluyor.

2-Akademik çevreler ve çevreci sivil toplum örgütlerince; Yerli ürünlerin kullanımının önemi konusunda yoğun çalışmalar yapılıyor. Binlerce Km. öteden gelen ne işlem yapıldığı belli olmayan çoğunluğu genetiği değiştirilmiş gıdalar yerine yakınımızdaki yerli ürünlerimizin tüketilmesi son derecede doğrudur.

3-Ülkemiz parasının ithalatla dışarıya gitmemesini temin ettiğinden ekonomik faydasından söz etmeye gerek bile yoktur.

Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Nevres Yılmazlar Arşivi