Yılmaz Sandıkcı

Yılmaz Sandıkcı

Yeni Anayasa

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nden gelecek gıda ürünlerine uygulanan ithalat vergileri sıfırlandı geçen hafta. Gıda ürünleri derken sebze, baklagiller, tavuk, yumurtayı da içeren temel ürünler.

*

Kafalar karışıyor tabi; BAE çöl coğrafyasında iki iklim yaşayan bir petrol, liman, ticaret ülkesi. Türkiye verimli topraklarda dört iklim yaşayan, dünyanın akupunktur noktasında bir kavşak, transit geçiş, liman, tarım, sanayi, ticaret ülkesi.

*

Türkiye kendisine yetebilen 7 ülkeden biriydi, BAE temel gıda ürünlerini bile ithal eden bir ülke… Ne oldu da BAE’nden tarım – gıda ürünleri alıyoruz? Hadi alıyoruz da bu alımı, ithalat vergilerini sıfırlayarak niçin teşvik ediyoruz?

*

Birileri iç piyasada fiyatları düşürmek için yapılıyor bu diyebilir. Hadi desin de fiyatı düşürmek için kendi çiftçine uyguladığın vergiyi artırırken, başka ülke çiftçisine vergi indirerek fiyat düşürmek akla, vicdana sığar mı? Ya adalete?

*

İç piyasada gıda fiyatlarını düşürmek istiyorsan bir yandan üretimi artır, diğer yandan çiftçiyi etkileyen girdi maliyetlerini düşür, eğitim sistemini yetişen neslin bir kısmını tarıma yönlendirecek şekilde değiştir, bir de rasyonel bir akıl yapılacak “hal yasası” ile bu uygulamaları ile destekle!

*

Zor mu? 22 yıldan beri ülke yöneten bir AK partide işe yarar bir “hal yasası” çıkarak akıl, irade, eğitim, birikim sahibi kadrolar yok mu?

*

Biz bunları düşünürken, Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan “yeni bir anayasa yazacağız” dedi yine... Yazın tabi! Çağın şartlarına uygun rasyonel zemine oturan bir anayasa yazın tabi… Kim istemez?

*

İsteriz elbette ancak millet merak ediyor, 22 yılda bir hal yasası yazamayan hükümet, anayasa gibi çok daha kapsamlı ve hayat-memat meselesi bir yasayı yazabilir mi? Nasıl yazar? Bu soruya milletin için rahatlatacak şekilde kim cevap verecek?

*

Milletin kafası karışık çünkü sorduğu bir çok soruya cevap alamıyor millet.

Örneğin;

  • Demokrasi sistemini İslam’a karşı gibi gösteren din adamları, uğruna peygamber (sav) efendimizin torunu bile öldürülen, uğruna kardeş, baba, oğul katledilen saltanat düzenini İslam’ın hangi kaynağına dayanarak caiz gösteriyor?

*

  • Müslümanlaşmaya çalışırken Araplaştığını fark edecek kadar düşünemeyenleri, Arap örfünü geleneğini, hurafeyi, hatta israiliyatı İslam diniymiş gibi anlatanların kandırmasından kim koruyacak?

*

  • Hamburabi kanunları ile Allah’ın şeriatı arasındaki farkı bilmeden, şeriat isteriz diyenler adaletin bağımsızlığını ve üstünlüğünü nasıl sağlayacak?

*

  • Laikliği dinsizlik gibi uygulayanların da laikliği dinsizlik gibi anlatanların da aynı düşmana hizmet ettiği anlaşıldığı halde, bunu fark etmeden dinî görüntü, şekil ve söylemler ile kandırılan milletimizin, kandıranların gazına gelmesini kim önleyecek?

*

Hükümetin, yeni anayasa yapmadan önce bir hal yasası çıkarıp, milleti geçim derdinden kurtaracak şekilde başarılı olduktan sonra anayasayı yenileme gibi ciddi bir sürece girişmesi daha sağlıklı olmaz mı sizce de?…

*

Haaa, unutmadan, AK Parti olarak 22 yıl önceki sözlerini tutsunlar ve siyasi partiler yasasını yenilesiler bir de. Evet, önce siyasi parti başkanlarının demokrasiyi budama keyfini durdurup, millet iradesinin millet meclisine yansımasını sağlasınlar… Sonra yeni anayasa kolay Allah’ın izni ile. Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yılmaz Sandıkcı Arşivi