Yılmaz Sandıkcı

Yılmaz Sandıkcı

Worldef İle E-İhracat

Anadolu Kaplanlarının yatağı olan Konya, önceki gün yeni çağın sınırlarını belirlececek olan önemli bir teknoloji olayına ev sahipliği yaptı: “WORLDEF Konya E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı” 4 Mayıs günü Konya’da yapıldı. Hem de ilki geçen yıl yapılmış, bu ikinci konferansmış. Medyada yeterince yer almadığına üzülsem de Konya adına gurur duydum.

*

Bu etkinlik beni geçmişte çok eskilere, zihnimde çok derinlere götürdü; İnternet ile 1993 yılında tanışmış ve şirketimizin ilk web sitesini 1994 yılında İstanbul’dan bir ekibe yaptırmıştım. 1995 yılına geldiğimde ise Konya’da B2B portal üzerinden hizmet verecek bir e-ticaret şirketi kurma çalışmalarına başlamıştım.. Sürecin yeni ve belirsizliklerle dolu olması işimizi hayli zorlaştırıyordu.

*

İnternet üzerinden e-ticaretin ve B2B sitelerin yeni döneme damga vuracağı gün gibi ortadaydı, Türkiye olarak globalleşme hedefine giden yolda e-ticarette yerimizi almalıydık… Sıra e-ihracat’a gelecekti, ancak olanaklarımız, gücümüz sınırlı idi… 1997 yılına geldiğimizde, Londra’daki dış ticaret işimin başına geçmem gerekince “e-” işlerinden uzak kaldım.

*

2001 yılında Türkiye’ye geri döndüğümde, “e-iş modeli” alanında çalışan birçok şirketin kurlduğunu gördüm. Ancak bir sorun vardı, e-ticaret şirketleri işin ticaret tafına kendileri çökmüş ve üyelerine işin sadece “e-“ kısmını bırakmıştı… Eeee, teknolojiye yaklaşım yanlışları yüzünden Konya iş dünyası uzun süre internetin gücünden yeteri kadar yararlanamadı…

*

Worldef konferansında bunları hatırladım ve geç de olsa Konya’nın ve totalde Türkiye’nin iyi bir ivme yakaladığını görmekten mutlu oldum. Konferansta yapılan konuşmalardan dikkatimi çeken birkaçını paylaşmak istiyorum;

*

MEVKA Genel Sekreteri ihsan Bostancı bey, bilgilendirici bir konuşma yaptı ve Konya’nın Türkiye genelinde e-ticarette 6. sırada olduğunu söyledi. Bu bana Konya’ın Osmanlı zamanında en çok esnaf ve sanatkat barındıran 2. vilayet olduğunu anımsattı. Ayrıca Konya, Cumhuriyet döneminde de Türkiye’de en çok KOBİ barındıran 2 il olduğunu dikkate alınca, Konya için e-ticarette alınacak daha çok yol olduğunu düşündüm. Burada MEVKA başta, Konya Ticaret Odasına ve Konya Sanayi Odasına büyük görev düşüyor.

*

KTO Başkanı Selçuk Öztürk bey de konuşmasında tam buna değindi; yeni dünya düzeninde, internetin sağladığı olanaklar sayesinde özel sektör ve genç nüfus e-ticaret ortamında daha rahat iş kurabiliyor. E-iş modeli daha az birim yatırımla istihdam sağlıyor. Devletin, kamu otoritesinin yardımı olmadan sektör gayet hızlı büyüyor… Ancak bence devlet burada da alt yapıya yani internete ulaşıma, hızlı ve kesintisiz internet alt yapısına daha fazla yatırım yapmalı.

*
Öztürk, sadece para kazanmak için çalışmanın yetmeyeceğini, hem Konya imajına katkıda bulunmayı hem de işimize vizyon kazandırmayı da hedeflemenin gerektiğine değinerek Konyalı işadamlarına güzel bir öneride bulundu.

*

Selçuk başkanın konuşmasında tüm Türkiye'ye yaptığı çağrı da önemliydi; “…İstanbul’a, Marmara’ya üşüşmeyi bırakın artık, deprem güvenliğini de dikkate alarak Konya’nın güvenli ekonomi atmosferini keşfedin…” dedi. Konya’nın Türkiye’nin ekonomik performansından daha iyi bir performans sergilediğine de dikkat çekerek yatırımcıları Konya'ya davet etti….

*

Konferansa Konya dışından katılan konuşmacılardan, Sun Danışmalık kurucusu ve genel müdürü Ahmet Sungur “Dış Ticaret 4.0” adını verdikleri uygulama ile yapay zekayı sanayici firmaların ihracatını artırmak için nasıl kullandıklarını ve şirketleri yapay zeka ile yapılacak e-ticaret ve e-ihracat işlemlerindeki hukuki sorunlara karşı nasıl hazırladıklarını anlattı. Yeni yüzyıla şimdiden damgasını vuran yapay zeka uygulamaları hakkında zihin açan bir konuşma yaptı.

*

Konferansın ardından, akşam haberlerinde ABD Başkanı Biden’in yapay zeka konusunda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak için 7 ayrı ulusal yapının kurulmasına 140 milyon ABD doları tutarında bütçe verdiğini görünce, doğru yolda olduğumuzu düşündüm. Ancak daha hızlı hareket etmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yılmaz Sandıkcı Arşivi