Osman Nevres Yılmazlar
Su Fakiri Değiliz Ama
Ülkemiz su stresi çeken ülkeler arasında yer alıyor. NASA’nın paylaştığı Türkiye haritasında yeraltı sularında normalin altına inildiği alanlar, neredeyse ülkemizin ¾ ünü kaplıyor. Bu alanların önemli bir kısmı da Orta Anadolu’yu gösteriyor. Bu bölgede tarımda genellikle yeraltı suyu kullanılmaktadır.
1960’lı yıllarda 4.000 m3 olan kişi başına düşen su miktarının geçen 60 yıllık süreçte 1340 m3 e düştüğünü biliyoruz. Kişi başına düşen yıllık su miktarının 8000 M3 ten fazla olan ülkeler “Su Zengini” 1000 ile 2000 m3 arasında olması “Su Sıkıntısı” yaşayan ülke, Bu miktarın 1000 m3 ün altına inmesi ise “Su Fakiri “ ülke anlamına geliyor. Şu an su fakiri değiliz ama, adım adım yaklaşıyoruz.
YERALTI SUYU
YENİLENEBİLİR KAYNAK MIDIR?
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz Orta Anadolu’da genellikle yeraltı suyu kullanılmaktadır. “Yeraltı suyu Yenilenebilir Bir Kaynak Değildir”, “Orta Anadolu Gibi Bir Yerde O Suyun Geri Gelmesi Binlerce Yıl Alır” diyor. Bu çerçevede baktığımızda Konya Kapalı Havzası’nda:
Havzada kullanılabilir su miktarı 4.365 Milyar Metreküp.
Havzada kullanılan yıllık su miktarı 6.500 Milyar Metreküp.
Yıllık su bilançosu aşımı 2.135 Milyar Metreküp.
Yani her yıl 2 milyar metreküp civarında suyu yeraltı suyundan harcıyoruz.
SU RİSKİ YÜKSEK KENTLER
Coğrafya kitaplarında ‘Buğday Ambarı’ olarak okuduğumuz bölge küresel ısınmanın etkisi ve yanlış tarım politikaları yüzünden çölleşirse artık buğday da üretemeyecek.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) Raporuna göre: Türkiye’den 10 kent Dünya’da su riski yüksek kentler listesinde yer alıyor. Bu illerimiz Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Mersin.
Tarımda ürün deseninin planlanması ve ona göre üretim politikaları geliştirmek çok önemlidir. Düşük yağış alan Konya Kapalı Havzası vb.. yerlerde sucul bitkilere yönelinmemesi ve tarımsal sulamada modern teknikler kullanılmasının teşvik edilmesi çok gereklidir.
TARIMSAL ÜRETİME
MİLLİ GÜVENLİK
SORUNU GİBİ BAKMALI
Tarım Bakanlığı üreticinin ne üreteceğine karışmak durumundadır. Dünya’da son dönemde oluşan gıda krizi bize şunu göstermiştir ki. Gıda konusu bir milli güvenlik konusu olarak ele alınmalıdır. Çiftçi Pancar, mısır, pamuk vb.. yüksek kazanç sağlayan ürünlere yöneliyor. Ekolojik olarak hububat üretimine uygun olan yerlerde Buğday arpa gibi ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi mutlak gereklidir.
Hoşça kalın.