Sonbahar geldi

Sonbahar geldi

Merhabalar kıymetli dostlarım yeni bir haftadan hepinize selamlar. Bugün yine çok güzel bir konu ile karşınızda olacağım.

Fark etmişsinizdir, havalar 2 gün içinde soğudu. Geride kalan hafta içinde oldukça güneşli ve tişört giyerek sokaklara çıktığımız hava, hafta sonunda tamamen tersine döndü. Hafta sonu yağmurla beraber havalar Konya'nın sonbahar havasına büründü. Artık yeniden ısınması zor, Mayıs ayının sonuna kadar, yağmurlu, karlı ve soğuk havalar bizimle olacak.

Kanepe ve dolaplardan kışlık uzun kollu kıyafetlerinizi çıkarsanız iyi olur. Hem kendiniz hem de çocuklarınızın üşümemesi için sıkı ve kalın giyinmekte fayda var. Güneş elbette yukarıda kendini gösterecektir ama bu yanıltıcı olabilir. Dışarı çıkarken mutlaka hırka ve ceket almayı unutmayın.

Konya'daki sonbaharın en kötü özelliği ise sizi 1 saat içinde hasta edebilir. Pencerenin biraz açık kalması, ufak bi hava alalım diyerek balkona ya da sokağa kısa kollu üst ve şort ile çıkmak sizleri hemen etkisi alacaktır. Soğuk havalar hızlıca hasta yapar.

Toplu ulaşım araçlarında artık klimaların çalışması biraz zor. Bu yüzden kalabalık otobüslerde hastalık oranı da hızlıca aratacaktır. Grip, en hızlı bulaşıcı hastalık olması sebebiyle hemen bulaşabiliyor.

Covid dönenimde aşıya bir ön yargı var, bu görmek mümkün ancak aşı bizi gripten ve diğer bulaşıcı hastalıklardan koruyabilir. Sizlerde sonbahar gelmişken hem kendinize hem de çocuklarına grip aşısını mutlaka yaptırın.

Uzmanlar, soğuk havaların etkili olmaya başlamasıyla görülme sıklığı artan gripten (influenza) eylül ve ekim aylarında yaptırılacak aşıyla yaklaşık 6-8 boyunca etkin şekilde korunabilmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şule GÜMRAH Arşivi