Şule GÜMRAH
Kapatmak, yasaklamak çare mi?
Kapatmak, yasaklamak çare mi?
Merhabalar dostlarım, haftanın ikinci yazısıyla karşınızdayım.
Bir önceki salı günü yine bu konuyu değinecektim ama belki de açılır, kısa süreli bir iştir diyerek değinmemiştim. Halen herhangi bir ilerleme yok. O yüzden bugünkü yazımda değinmek istiyorum.
Hepinizin bildiği üzere ülkemizde son 1 haftaya yakındır sosyal medya platformu 'İnstagram' kapalı.
Neden konular ve süreçler ülkemizde bu şekilde ilerliyor anlamış değilim. Daha önce ekşi sözlük kapatıldı, Wikipedia yıllarca kapatıldı. Kapatma ve yasaklama üzerine olan bir anlayış halindeyiz. Bunu doğru bulmuyorum.
Instagram'dan para kazanan kitle var, günlük bilmem ne kadarlık bi kayıp söz konusu diye haberler okudum. İşin ekonomik tarafından bağımsız olarak ınstagram açık olmak zorunda. Açık olması için açık olmalı buradaki herhangi ekonomi kaybından bağımsız açık olmak zorunda.
Ülkemizde İsrail ürünlerinin üretildiği fabrikalar var. Bunların iş yeri ruhsatını veya çalışma izinlerini iptal ediyor muyuz ? Hayır. Bu durumdan rahatsız olan vatandaşlar boykot yapıyor ve o ürünleri almıyor.
İnstagramda aynı. Eğer ki instagramdan rahatsız olan bir kişi de boykot edip hesabını silebilir, ya da askıya alabilir, kullanmayabilir yani.
Bir toplumun bütünün etkileyecek bir kararı bu kadar acımasızca almayı doğru bulmuyorum. İnstagramın politikalarından rahatsız olabilirsiniz ama bu sizin ülkenizde yaşayan vatandaşların sosyal medya haklarını gasp edebileceğiniz anlamına gelmiyor.
İşin diğer bi garip tarafı ise instagram kapatılıyor sonrasında mahkeme kararı çıkıyor. Doğru olan, önce mahkeme kararının çıkması ardından sürecin ilerlemesidir. Bizim ülkemizde maalesef bu durum da oldukça farklı işliyor.