Kan bağışı hayat kurtarır

Kan bağışı hayat kurtarır

Merhabalar kıymetli dostlarım, bugün yeni bir yazı dizisi ile karşınızdayım. Artık yaz mevsiminin son günlerine yaklaşıyoruz ve havalar yavaştan ılı ılık soğumaya başladı.

Bugün sizlere yakın zamanda karşılaştığım bir hadise üzerine yazmak istiyorum. Sevdiğimiz bir aile dostumuz geçtiğimiz günlerde ameliyat oldu. Ameliyat olması için belli bir miktarda ameliyatta kullanılacak kanın hastaneye verilmesi gerekiyor. Bizlerde toplamda 4 ünite kan bulduk ancak biraz zorlandık.

İnsanlarımız geçmişe nazaran biraz bu noktada daha temkinliler. Kızılay'ın uygulamış olduğu bazı yanlış politikalar bunda etkili olabilir. Bu işin siyasi tarafı ancak. Halk karşısında değeri bir nebze de olsa düşmüşe görünüyor.

Ben bugün hem ihtiyaç sahibi bir insan için kan vermemin vicdani olarak bir mutluluk ve huzur getireceğini anlatacağım sizlere. Bir insanın sizin sayenizde ameliyata daha erken alınabileceğini düşününün. Bu son derece huzurlu ve mutluluk verici bir durum. Bunun yanında buna benzer bir durumla belki siz belki yine yakın bir dostunuz, akrabanız veya arkadaşınız karşılaşabilir. O yüzden sağlık kontrolleriniz yerindeyse lütfen kan verin. Bu aynı zaman sizin sağlığınız içinde son derece önemli.

18-65 yaş arası en az 50 kilo ağırlığındaki her sağlıklı birey kan verebiliyor. Bu şartlara uygun kişilerin bağış yapmadan önce bir form doldurması gerekiyor. Ardından bağışçı fiziksel muayeneden geçiriliyor. Tüm bunların sonucunda bağışçı adayının durumu elverişliyse işlem gerçekleştiriliyor.

Kan bağışı yapan kişiler, belirli bir aralıktan sonra tekrar bağışta bulunabiliyor. Tam kan bağışı yapan erkekler 3 ay, kadınlar ise 4 ay aralıkla tekrar bağış yapabiliyor. İyi günler..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şule GÜMRAH Arşivi