Konya Mutfağının Yeni Hazinesi: Mıkla!

Türkiye'nin en büyük ovası üzerinde kurulu, hayvancılık ve tahıl üretiminin merkezi Konya'nın zengin mutfağı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen yöresel ürünleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor. Et ve tahıl ürünlerinin harmanlandığı kendine has lezzetleriyle bilinen Konya mutfağı, halihazırda 84 coğrafi işaretli ürünüyle gurur duyuyor. Son olarak, Konya'ya özgü geleneksel lezzetlerden biri olan Mıkla da bu özel listeye dahil edilerek, coğrafi işaretli ürün sayısı 85'e yükselecek.
LİSTEDE 84 TESCİLLİ ÜRÜN VAR
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde yapılan çalışmalarla bugüne kadar tescillenen 84 ürünün 9'u "Menşei Adı" altında yer alırken, 75'i ise "Mahreç İşareti" alarak yörenin özgünlüğünü tescilledi. Etli ekmekten fırın kebabına, bamyadan höşmerime kadar geniş bir yelpazede lezzetleri barındıran Konya mutfağı, bu tescillerle hem kültürel mirasını koruma altına alıyor hem de yöresel ürünlerinin değerini artırıyor.
Konya ve çevresinde bilinen en az 450 çeşit yemeğin büyük bir kısmı hala evlerde pişirilmeye devam ederken, coğrafi işaret tescili alan ürünler, bu zengin mutfağın sadece bir kısmını temsil ediyor. Çorbalar, et ve sebze yemekleri, pilavlar, börekler, tatlılar, şerbetler ve turşularıyla öne çıkan Konya mutfağı, aynı zamanda yemeklerde kullanılan sebze ve meyve kurularıyla da özgünlüğünü koruyor.
KONYA’NIN LEZZET ZENGİNLİĞİ ARTIYOR
Mıkla'nın da coğrafi işaret almasıyla birlikte Konya'nın tescilli lezzetlerinin sayısı 85’e çıkacak. Bu tescil, Mıkla'nın Konya’ya has yapılışını ve kullanılan yöresel malzemelerin korunmasına katkı sağlayacak, aynı zamanda bu eşsiz lezzetin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynayacak. Konya'nın bu önemli gastronomi başarısı, şehrin kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor ve yöresel ürünlerine sahip çıkarak bu mirası koruma konusundaki kararlılığını gösteriyor.
MIKLA NASIL YAPILIR?
Konya’da sıklıkla yapılan yöresel bir yemek olan Mıkla’nın yapımı oldukça kolay ve pratik. Kurtarıcı ve lezzetli bu öğün yufka ekmeğin arasına dürülüp yeşil soğanla yeniliyor. Mıkla tercihe göre sadece etli veya patatesle de hazırlanabiliyor.
Malzemeler:
Tereyağı/3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
3-4 adet patates/100 gram kıyma veya kavurma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı kaynar su
3 yumurta
Kekik
Karabiber
Pul biber
Tuz
Yapılışı:
Kıyma kısık ateşte kavurulduktan sonra soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince küp küp kesilen patatesler ilave edilir. Ardından salçalarla tekrar kavrulur. Baharatları damak zevkinize göre ayarladıktan sonra bir bardak suyla kısık ateşte patatesler pişinceye kadar beklenir. En son yumurtaları kırarak yemeği tamamlayabilirsiniz. Afiyet olsun.
LİSTEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ!
-Büşra KÖSE