Tatil Cennetinde Ahlaksız Tuzak! Vatandaşlar ne yapmalı?

Ramazan Bayramı arifesinde yaşanan skandal, İstanbul’dan Sakarya'nın Sapanca ilçesine tatil için gelen bir ailenin başına gelen olayla gün yüzüne çıktı. Konaklamak için kiraladıkları bungalovda yerleştirilen gizli kamerayı fark eden aile, hayatlarının şokunu yaşadı. Yatak odası ve jakuzi alanını doğrudan gören, ampul içine gizlenmiş bir kamera tespit eden aile, durumu hemen polis ekiplerine bildirerek şikayetçi oldu. İhbar üzerine olay yerine gelen güvenlik güçleri, bungalovda bulunan tüm elektronik cihazlara el koyarak detaylı inceleme başlattı.
Yürütülen soruşturma kapsamında bungalov işletmesinin iki sahibi gözaltına alındı. Ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan şahıslardan H.K.’nın telefonunda, gizli kamera ile kaydedilmiş görüntülere ulaşıldığı öğrenildi. Bu gelişme skandalın boyutlarını daha da derinleştirirken, olay kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Gizli kameranın bulunduğu bungalov, süresiz olarak mühürlendi. Aynı bölgede yapılan denetimlerde ise ruhsatsız olduğu belirlenen lüks bir otele ait 91 bungalov daha mühürlendi. Olayın ardından vatandaşlar, “Gizli kamera nasıl tespit edilir?” ve “Hangi alanlara gizlenmiş olabilir?” sorularının yanıtını aramaya başladı.
Gizlilik ihlali ve özel hayatın mahremiyetine yönelik endişelerin arttığı bu süreçte uzmanlar, kiralık konaklama alanlarında dikkat edilmesi gereken noktalara dair uyarılarda bulunmaya devam ediyor.
Konuyla ilgili önemli bilgiler veren Küre Güvenlik Yangın Sistemleri Firmasında Güvenlik Sistemleri Uzmanlığı yapan Ali Koçak ise, bu tür gizli kameraların çok zor fark edildiğini belirterek teknolojinin gelişmesiyle birlikte güvenlik kameralarının daha farklı çeşitlerinin çıktığını aktardı. Koçak, bu teknolojilerin kötü niyetli kişilerin ellerine geçmesinden yakınarak, “Gittiğiniz yerde ayrıntılı bir şekilde bakarsanız anca o zaman gizli kameraları tespit edebilirsiniz. Bunların yanında kameranın içine hafıza kartı takıyorlar. O kartın hafızası silindiğinde görüntüler kayboluyor ama geriye dönük silinen kayıtlar çıkartılabiliyor. Kamera ve güvenlik sektöründe teknoloji inanılmaz ilerliyor. Biz bile bu sektörde olmamıza rağmen çoğu ürünleri gördüğümüz zaman hayret ediyoruz” diye konuştu.
NASIL ÖNLEM ALINMALI?
Güvenlik Sistemleri Uzmanı Ali Koçak, herhangi bir yere konulan gizli kameraların yasal olmadığını belirterek bu ürünlerin illegal satıldığını söyledi. Yasa dışı yollardan gizli kamera sistemlerine çok kolay ulaşıldığını dile getiren Koçak, “İnternet sitelerinden hızlı bir şekilde satın alabiliyorlar. Hatta wi-fi yani internet üzerinden çalıştığı için kötü niyetli kişiler rahat bir şekilde bu gizli kameraları kurabiliyor. Ama herhangi bir yere tatile gittiğinizde o ortamda gizli kamera olup olmadığını anlamanız biraz zor olur. Çünkü sistemi ilk kurarken wi-fi üzerinden kendi kodunu veriyorlar. Sonra internete kaydedildiği zaman tekrar bir daha o kodu göremiyorsunuz. Sadece telefonunda izleme programı olan kişi görebilir. Dolayısıyla bungalov tarzı yerlere kalmaya gittiğinizde önlem almak çok zor” şeklinde konuştu.
TEKNOLOJİ KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLERİN ELİNE GEÇİYOR!
Gizli kameraları ampul, masa üstü saat ve oda spreyleri gibi çok sayıda eşyaların içine gizlediklerini aktaran Koçak, gizli kameraların bu faktörlerden dolayı çok zor fark edildiğini ifade etti. Koçak, “Gittiğiniz yerde ayrıntılı bir şekilde bakarsanız anca o zaman gizli kameraları tespit edebilirsiniz. Bunların yanında kameranın içine hafıza kartı takıyorlar. O kartın hafızası silindiğinde görüntüler kayboluyor ama geriye dönük silinen kayıtlar çıkartılabiliyor. Kamera ve güvenlik sektöründe teknoloji inanılmaz ilerliyor. Biz bile bu sektörde olmamıza rağmen çoğu ürünleri gördüğümüz zaman hayret ediyoruz ve şaşırıyoruz. Bu teknolojiler kötü niyetli kişilerin eline geçtiği zaman Sakarya’daki gibi olaylar maalesef yaşanıyor. Vatandaşların gerçekten güvenilir ve bilindik yerlerde konaklamalarını tavsiye ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi. -Tuba Kaya