Osman Nevres Yılmazlar
H a y ı r
Dünya’mız İçin Hayır !
İklim değişikliği, Küresel ısınma, Doğal kaynakların hesapsızca tüketilmesi, Dünya yüzeyinde çok zor oluşan toprağın kirlenmesi ve erozyonla kaybedilmesi, Hava kirliliğinin yaygınlaşması, bitki ve hayvan türlerinin giderek yok olması , denizlerin plastik ve çöplerle kirletilmesi, vb.. daha birçok olumsuzluğu sayabiliriz. İnsanların çoğunluğu bu sorunları birileri çözsün istiyor. Görüyoruz ki bu gerçekleşemiyor. Çözümden yana bilim insanları, sivil toplum örgütleri , Birleşmiş Milletler Teşkilatı , bazı devletler ve siyasetçiler var.
Var ama yetmiyor.
Biz bireyler olarak keşkeleri geride bırakmak istiyorsak yani sıkıntılarla dolu döngüden çıkılsın diyorsak başta kendimizin,ülkemizin ve Dünya’nın hayrı için tılsımlı kelime HAYIR demeyi bilmeliyiz. Örneğin,
Gerek duymadığımız bir ürünü ,indirimde diye almadığımızda kibarca bir “hayır” demiş oluyoruz.Zira gereksiz bir kaynak tüketimidir. Üretim patlamasıyla oluşan rekabet insanlara “tüket At” baskısı yapıyor.
Açık büfe diye tabaklarımızı tıka basa doldurmayıp,geride atık gıda oluşturmamayı tercih etmek incelikli bir “hayır” dır.
Güneş enerjisi gibi,rüzgar enerjisi gibi ,hidrolik gibi yenilenebilir enerjiler varken başta kömür fosil yakıtlara “Hayır” diyebilmemiz; kendi sağlığımız yanında ortak evimiz olan Dünya’mızın sağlığı açısından son drece önemlidir.
Kömüre Hayır !
Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri birçok olumsuz sonucu da beraberinde getiriyor. İklim Değişikliği Konferanslarında Türkiye’nin 2030 da kömürden çıkış taahhüdünün ülkemiz için sağlık yönünden faydalarına bir bakalım. Kömür santrallerinin önümüzdeki 7 yedi yıl içinde kapatılmasıyla 102 bin 600 erken ölüm ve 30 bin 975 erken doğum engellenebilir. Aynı zaman da 114 bin 683 hastane başvurusu, 27 milyon 600 işgünü kaybı ve 231 milyon 333 bin hastanede geçirilen gün önlenirken , 419 bin 835 çocuk bronşitten korunabilir ayrıca 3,1 trilyon Tl. sağlık maliyeti ortadan kaldırılabilir. Tabii sadece insan merkezli düşünmemiz lazım. Dünya’nın insan kaynaklı 6.Büyük yok oluşa doğru gittiği yolunda bilim insanlarının görüşleri vardır. Birçok türün yaşam hakkını elinden alan insan kaynaklı iklim krizine karşı hep beraber mücadele etmek tüm dünyadaki insanların görevi olmalı.
Beyazlatılmış ekmeğe Hayır..
Nişasta bazlı şekere Hayır…
Genetiği değiştirilmiş ürünlere Hayır..
Kültürümüzde var olan ve büyüklerimizden öğrendiğimiz israf etmemek , tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu bugünlerde anlıyoruz.
Hoşça kalın.
Osman Nevres YILMAZLAR