Osman Nevres Yılmazlar
Ekmeğim Siyah Olsun !..
Oktay Ekinci ‘nin ÇED Köşesindeki “Beyaz Ekmek” le ilgili yazısı beni çok şaşırtmıştı. Beyaz undan yapılan ekmekler konusunda biraz bilgim vardı ama inanın çok yetersizmiş.Bu konuyu Nisan/2020 de yazmıştım. Konu önemli olduğu için bilgileri tekrar paylaşmak gereğini duyuyorum.
Prof.Dr.Mustafa KAYMAKÇI’nın “Ekmeğimizle Oynayanlar Sağlığımızla Oynayanlardır” başlıklı makalesinden önemli tespitlerini aktaracağım.“Önce Ekmekler Bozuldu” adlı yazısında “Tam Buğday Unundan Yapılmış Ekmekler İnsanı Bir Çok Hastalıklardan Koruyor”.”Beyaz Ekmek İse Kanseri Tetikliyor” diyen Kaymakçı,ekmeğe beyazlatmak ve dayanıklılığını ve raf ömrünü artırmak amacıyla üretim aşamasında yoğun katkı maddeleri eklenmesinin önemli sağlık sorunları yarattığını söylüyor.Dahası beyaz ekmek tüketiminin “şeker Hastalığı” nın ortaya çıkmasında birinci derecede etken olduğunu da belirterek,son yıllarda yaygınlaşan “Obezite”ye de yol açtığını vurguluyor.
Beyaz undan ekmek üretimi ,Ülkemizde 2.Dünya Savaşı sonrasında ABD nin ünlü “Marshall Yardımı” yla 1948 de başlamış. Hala devam ediyor ve afiyetle yiyoruz.
EKMEK İÇİNDEKİ TANIMADIĞIMIZ MADDELER:
Prof.Dr.KAYMAKÇI, Beyaz ekmeğe ON kadar kimyasal madde konulduğunu,bunlarında:
*E/170 KALSİYUM KARBONAT: Yüksek dozları zehirleyici olup,safra,böbrek taşı ,hemoroit, müzmin kabızlık,fistül kanaması gibi hastalıklara neden olabilir.
*E/280 PROBİYONİK ASİT, *E/281 SODYUM PROPİYONAT,*E/282 KALSİYUM PROPİYONAT,
*E/283 POTASYUM SORBAT: Koruyucu işlevle kullanılıyorlar.Migren ağrılarına neden olabilir.
*E/200 SORBİK ASİT : Cilt kaşıntılarına sebep olabiliyor.
*E/420 SORBİTAL : Kıvam artırıcı, tatlandırıcı, nem tutucu. Özellikle bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır.
*E/920 SİSTAİN : İnsan saçından, başta domuz olmak üzere hayvan kılından, tavuk tüyünden elde edilir.
*E/924 POTASYUM : Un işleme ajanıdır. Fazla alınırsa bulantı,kusma ishal ve sancı yapar.
*E/928 BENZOİL PEROKSİT : Unu beyazlatmak için kullanılıyor.
*Bunların dışında çeşitli boyalar da kullanılıyor.
NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR
1-Beyaz undan ekmeklere “sağlığa zararlıdır” ibaresi yazılmalı.
2-Evlerde tam buğday unundan ekmek üretimi özendirilmeli.
3-Türk Gıda Kodeksi,beyaz undan değil,tam buğday unundan yapılmış ekmeği önerecek şekilde değiştirilmeli.
4-Yerel yönetimler tam buğday unundan ekmeğe yönelmeli.
5-Hibrit buğday tohumu yerine, yerli buğday çeşitleri ile yerlilerden üretilmiş buğdaylar tercih edilmelidir.
NEDEN SİYAH OLMASIN
Ekmeğimiz neden siyah olmasın…
Evet..Artık insan zekasını bile olumsuz etkilediği söylenen beyaz ekmeği yemeyelim. Anadolu’nun sağlıklı ve geleneksel köy ekmeğini,tam buğday ekmeğini yiyelim.Bu konuyu herkesle konuşalım.Tam buğday unu ve siyah ekmek istiyoruz diye fırınlara ve Yerel yönetimlerimize baskı yapalım. Biz talep etmezsek çözüm beklememiz hayal olur.
Hoşçakalın.