Yılmaz Sandıkcı

Yılmaz Sandıkcı

Cumhuriyet 99 Yaşında

Son dönemlerde görmediğimiz bir coşku ve büyük bir sahiplenme ile kutlandı Cumhuriyet Bayramı… Yine de bir yanda sahte cumhuriyetçiler, bir yanda cumhuriyet düşmanları! Millî bayramlarımızı kutlamıyor bazıları! Millet arada kalsa da fark ediyor oyunları!

*

Cumhuriyet, milletin vergilerinden oluşan haziyeyi, tüyü bitmedik yetimin hakkını korumaktan sorumlu olan devleti bir ailenin, bir mezhebin, bir sülalenin, bir zümrenin malı olmaktan kurtarıp, tüm milletin ortak malı olarak tanımlar ve devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese “fırsat eşitiği” sunar…

*

Yönetim, bir kesimin hâkimiyeti üzerine değil, milletin hâkimiyeti üzerine kurulur Cumhuriyette. Ancak milletin hâkimiyeti sözünden rahatsızlık duyarak, başka bahabe bulamamış gibi “milletin hâkimiyeti ile Allah’ın hâkimiyetini yarıştıranlar” bu sapkın fikir ile milletin kafasını karıştıranlar kimdir peki?

*

Milletin hâkimiyeti ile Allah’ın hâkimiyetini yarışıtıranlara kananlar, bu ikisini hangi düzlemde buluşturuyorlar? Nasıl imandır bu? Haşa yaratan Allah’ı mı millet seviyesine indiriyorlar, yoksa yaratılan milleti mi Allah seviyesine çıkarıyorlar? Ki böyle seviyesiz bir çapıtma ile milletin kafasını meşgul ediyorlar? Bunların yaptığı şey cahil zihinlere fitne tohumu atmaktan başka bir şey değildir…

*

Cumhuriyet, insanların baştaki hanedana, sultana, saltanata kul olması değil, birey olması üzerine kurulan bir sistemdir ve insanın yüksek bilinç ile birey olarak gelişmesi sayesinde güçlenir… Temelinde ve merkezinde insan vardır. İnsan geliştikçe medeniyet gelişir…

*

İnsanın gelişmesinden milletin gelişmesinden rahatsız olanlar kimlerdir?

*

Geçen yüzyılda dünyayı paylaşma yolunda hızla ilerlerken ve tam da Osmanlı engelini aştık diye sevinecekleri sırada Türkiyenin Kurtuluş Savaşı'na toslayan sömürgeci İslâm düşmanları Müslüman milletlerin gelişmesinden rahatsız olurlar.

*

Bunlar sömürecekleri ülkelerde insanı, milleti geliştirecek uygulamalara karşı koyarlar, kendileri doğrudan yapamazlarsa işbirlikçilerini milletin arasına sokarlar. Onları destekler, besler ve milleti kafasını karıştırırlar, ayrılık çıkarırlar. Millet ile ümmet arasındaki farkı, bağı anlamayanları kandırırlar. Gelişmenin yolu demokrasi ve cumhuriyeti kötüleyen yalanları yayarlar. Milleti rejime düşman etmeye çalışırlar.

*

Cumhuriyet ve demokrasi rejiminde yanlış yapılıyorsa temeldeki insan gelişmemiş demektir. Rejime sövmeden önce insana bakmak gerekir. Kandırılmış insan gelişebilir mi sizce?

*

Yetenek sahibi, eğitimle gelişmiş bireyler yerine kifayetsiz muhterisler devleti sarararsa o devlet güçlenir mi sizce? Böyle durumlarda devleti eleştirmek yerine, yönetimdeki insana bakmak, insanı düzeltmek gerekir.

*

Kandıranları kananları değil kandırmayan ve kanmayanları seçmek gerekir. Siyaseti bir kandırma sanatı olarak değil, vatanın kıt kaynaklarını en verimli şekilde değerlendirerek, millete adaletle paylaştırma ve refahı artırma sanatı olarak uygulamak gerekir.

*

Cümhuriyet de demokrasi de böyle gelişir. Kalkınma bu sayede gerçekleşir.

*

99 yılın yarısını boşa harcayanlara ve CHP yönetimine bir çift sözüm var bu vesile ile. Cumhuriyet rozeti yakanızda ama hizmetiniz cumhuriyet düşmanlarına? Cumhuriyet Bayramını türlü yalan ve çarpıtmalar ile yas günü gibi göstermeye çalışanlara fırsat veriyorsunuz. Millete işin aslını anlatmıyorsunuz. Milletin de cumhuriyetin de maneviyatını gölgeliyorsunuz, hakkınız yok buna! Sahi Kemal Kılıçdaroğu siz hangi yüzle o makamda oturuyorsunuz?

*

Cumhuriyetin kıymetini anlayıp, layık olanlara Almanya’dan selam ve dua ile. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsu, nice yüzyıllara!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yılmaz Sandıkcı Arşivi