Osman Nevres Yılmazlar

Osman Nevres Yılmazlar

Çölleşme

"Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin" 17 Haziran 1994 yılında kabul edilmesinden bu yana her yıl, ülkemizde ve dünyada çölleşmeyle mücadelenin önemine dikkat çekmek maksadıyla Devletimizce ve sivil toplum örgütlerince "Çölleşme ve Kuraklık Günü" etkinlikleri düzenlenmektedir.

“Çölleşme küresel bir sorundur. Dünya yüzeyinde her yıl 6 milyon hektar alan çölleşmekte, yaklaşık 750-800 milyon kişi çöl ve çöl benzeri yerlerde açlık sınırında yaşamaktadır. Oysa BM Çevre Programı UNEP'e göre; küresel düzeyde, çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybı 42 milyar dolarken çölleşme ile mücadelenin yıllık bedeli sadece 2,4 milyar dolardır.”

TEMA VAKFI ÖNCÜ

ROL OYNADI

Konya’da Tema’nın İl Temsilciliğini Namık Ceyhan öncülüğünde kurduğumuzdan itibaren sevgili önderimiz Hayrettin Karaca’dan hem erozyonu ve çölleşmeyi öğrendik hem de Konya ve Karapınar Bölgesinin çölleşmeye ne kadar yatkın olduğunu.

Tema Vakfı 1995 yılından itibaren bu soruna dikkat çekmek için etkili çalışmalar yapmıştır. Konya Karapınar, Ankara Nallıhan, Burdur Akyaka, Iğdır Aralık başta olmak üzere birçok bölgede yaptığı örnek çalışmalar vardır.

Çölleşme mevcut çöllerin doğal yayılması değildir; kurak, yarı kurak ve az nemli bölgelerde, insanların gerçekleştirdiği faaliyetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak verimliliğinin yavaş yavaş kaybolması ve yeşil örtünün azalmasıdır. 250 milyonu aşkın kişi çölleşmeden doğrudan etkilenirken, dünya yüzeyinin üçte biri veya bir başka deyişle 4 milyar hektarı aşkın arazi çölleşme tehdidi altındadır. Ayrıca, ihtiyaçlarının çoğu için toprağa bağımlı olan 1,2 milyarı aşkın insanın hayatı ve 110 ülkedeki dünyanın en yoksulları da aynı kaderi paylaşmaktadır.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin 2000 yılı sonlarında açıkladığı rapora göre: ülkemizin de yer aldığı Akdeniz ve Ortadoğu bölgesinde kuraklık artışı ve tarımsal verimde düşüş öngörülmektedir. Ayrıca ülkemizin yer aldığı Akdeniz kuşağının, küresel ısınmanın zararlarından en çok etkilenecek bölge olduğu da vurgulanmaktadır.

Ülkemizin %13’ü yüksek, % 52’si orta düzeyde çölleşme riski altındadır.

KONYA KAPALI

HAVZASINA DİKKAT

Akdeniz iklim kuşağında olması sebebiyle Türkiye “küresel ısınma” dan en çok etkilenecek ülkeler içindedir. Ülkemizde de en çok etkilenecek bölge “Konya Kapalı Havzası”dır. Zira ülkenin en az yağış alan bölgesidir.

Son yıllarda Konya Kapalı Havzası’nda yanlış tarım ve sulama politikaları uygulanmaktadır. Meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin gayretleri sonuç vermemekte, bölgedeki üniversiteler ise çölleşme filmini seyretmektedirler.

Konu “Türkiye Çevre Platformu” ve İç Anadolu Çevre Platformu” gündemlerine taşınmış olup platformlarda bilgilendirme ve birlikte değerlendirme toplantıları yapılmaktadır.

Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Nevres Yılmazlar Arşivi