Osman Nevres Yılmazlar

Osman Nevres Yılmazlar

5 Haziran Çevre Günü

5 Haziran1972’de İsveç’in Başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile “BM Çevre ve Kalkınma Konferansı”nın düzenlendiği zirvede 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olması oy birliğiyle kabul edildi. O tarihten bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek, halkın katılımını sağlamak ve politik ilgiyi artırmak üzere dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Bu, birinci Dünya Çevre Konferansı sonrasında sanayileşmiş ülkeler hala çevre sorunlarını ellerinin ucuyla tutmaya devam etmişler, büyümenin önünde hiçbir engel tanımadan faaliyetlerini sürdürmüşler, çevreyi adeta yok saymışlardır.

Bu arada tüm Dünya’yı düşündüren 2 önemli felaket yaşandı:

1985’te “Ozon Tabakası” seyreldi.

1986’da “Çernobil Nükleer Santrali” patladı.

Bu iki olayın önemi; çevre sorunlarının bölgesel değil küresel olduğunu göstermesidir. Bu iki felaket Birleşmiş Milletler tarafından kurulan “Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu”na adeta elini çabuk tut der gibiydi.

Ortak Geleceğimiz Raporu

“Ortak Geleceğimiz Raporu”  Norveç Başbakanı Brundtland başkanlığında kurulan “Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu” tarafından 4 yılda hazırlanarak 1987 yılında BM Genel Kurulu’na sunulmuş ve kabul edilmiştir. Raporun en önemli vurgusu “Sürdürülebilir Kalkınma”dır.

Raporda; Sürdürülebilir Kalkınma: “Bugünün ihtiyaçlarını gelecek nesillerin de kendi ihtiyaçlarını karşılamalarında ödün vermeden karşılamak” olarak tanımlanmıştır.

Ortak Geleceğimiz Raporu’nda “Sürdürülebilir Kalkınma”nın hedefleri şöyle sıralanmıştır.

• Büyümeyi canlandırmak,

• Büyümenin kalitesini değiştirmek,

• İş bulma, yiyecek, enerji, su ve sağlık konularındaki temel ihtiyaçları karşılamak,

• Sürdürülebilir bir nüfus düzeyini garanti altına almak,

• Kaynak tabanını korumak ve zenginleştirmek,

• Teknolojiyi yeniden yönlendirmek ve riski yönetmek,

• Karar verme sürecinde çevre ve ekonomiyi birleştirmek

Ortak Geleceğimiz raporunun getirdiği en önemli ilke “Sürdürülebilir Kalkanıma” dır. Kalkınmak ancak çevreyi de koruyarak. Bu ilkenin bugüne kadar iyi uygulanamadığını herkes görüyor. Vahşi kapitalizmin Dünya’nın doğal kaynaklarını sömürmek uğruna hiçbir engel ve  kural tanımadığını biz çevre aktivistleri görüyor ve not ediyoruz.

2022/3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi:

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ne göre her yıl 5 Haziran tarihinin bulunduğu hafta, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurulacak bir temayla "Türkiye Çevre Haftası" olarak kutlanacak.

Türkiye Çevre Haftası kapsamında düzenlenecek tüm etkinliklerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütüleceği bildirilen genelgede, söz konusu etkinliklerden Cumhurbaşkanlığınca belirleneceklerin, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılabileceği kaydedildi

Hoşça kalın.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Nevres Yılmazlar Arşivi