Şule GÜMRAH
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun
Merhabalar kıymetli dostlarım,
Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı yurdun dört bir yanında büyük bir coşku ile kutluyoruz.
Düşman işgali altındaki Anadolu ve Rumeli topraklarında, Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlatacak ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 104 yıl önce 23 Nisan'da açıldı.
TBMM'nin açılışı 23 Nisan 1921'de milli bayram olarak kutlanmaya başlandı.
1921'de milli bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan, 1927'de Atatürk'ün himayesinde ilk kez Çocuk Bayramı olarak kutlandı. Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan, 97 yıldır çocuk bayramı olarak kutlanıyor.
Bayramımızı elbette coşku içinde şarkılar, türküler söyleyerek kutlayacağız. Ancak kıymetli ailelere birkaç tavsiyelerde bulunmak istiyorum. 23 Nisan 1920 tarihi bir egemenlik mücadelesinin başlangıç tarihi olarak kayıtlara geçiyor.
Yurdumuzu düşman işgalinden kurtarmak ve yeni bir ülke kurmak adına atılan ilk adım olarak bizler bu tarihi biliyoruz. Çocuklarımıza bu tarihi daha iyi ve daha güzel anlatmamız gerektiğini düşünüyorum.
Elbette bayramda oynayacaklar, sevinecekler, hediyeler kabul edecekler ancak bu bayramın perde arkasında ne olduğu, 1920 -1923 yılları arasında verilen Kurtuluş Savaşı mücadelesinin nasıl yaşandığı, küllerinden bir ülkenin nasıl inşa edildiğini anlatmamız gerekiyor.
Elbette okullarda eğitimciler tarih noktasında dersler veriyorlar ve bunu anlatıyorlar. Bizler de anne ve babalar olarak çocuklarımıza tarihimizi ve kutladığımız Milli Bayramların önemini anlatmamız gerekiyor.
Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini, evlatlarım dediği gençlere armağan etmiştir. Atatürk, Türkiye'yi muhasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkartacak kişiler olarak gençleri göstermiş ve 'Tüm ümidim gençliktedir' demiştir.
Hayatının her safhasında Türk gençliğinin yüceliğinden bahseden Atatürk, kendisinden sonra gelen nesillere her seslenişinde farklı öğütler ve nasihatlerde bulunuştu.