Mehmet Ali Mızırak

Mehmet Ali Mızırak

Yeni Torba Yasa

Kabul edilen bu maddelere göre, yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kW’den 50 kW’ye çıkarılıyor.

Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulacak.

Pandemide kısa çalışma ödenekli işçiyi fazla çalıştırana ceza yok

"GSM kuruluşları, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, asıl alacak ve ferilerinin 2 bin liranın altında olan kısımlarını sildikleri takdirde doğrudan doğruya değersiz alacak yazacaklar, vergiden indirilecek." dedi.

Pandemi döneminde Covid-19 önlemleri kapsamında maske takmama basta olmak üzere kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçildi. Ancak verilen cezayı ödeyen kişilere de iade edilmeyecek.

Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyenler 1 Temmuz 2023’e kadar borçlarını öder veya yapılandırırsa ‘olumsuz kayıtları’ dikkate alınmayacak. Bu işlemi yapacak banka, finans kuruluşlarına cezai veya hukuki sorumluluk doğmayacak. Bu düzenleme ‘sicil affı’ anlamına geliyor.

İşverenlerin çalışanlarına elektrik ve doğal gaz desteklerinin 1000 liralık kısmının gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulacağını bildirdi.

Yine Torba yasada bulunan Çalışanlara vergisel bir teşvik olan; İşverenlerce çalışanlarına yemek bedeli ödemesini ele alacağız.

Yemek Bedelinin Nakit Ödenmesinde Mevcut Vergisel Durum

Calışan için nakit olarak verilen yemek bedelleri, tutarı ne olursa olsun net ücret kabul edilmekte ve gelir vergisine tabi tutularak brüte iblağ edildikten sonra brüt ücret şeklinde gider yazılabilmektedir. Bu kapsamda yapılan nakit ödemeler personel tarafından yemek temininde kullanılsa bile doğrudan gelir vergisi tevkifatı gündeme gelmektedir ve yine Yemek Kartlarında İşyeri veya işyerinin müştemilatında çalışana yemek hizmeti verilmediği durumlarda çalışanlara yemek kartı, yemek çeki veya yemek fişi (ticket, sodexo, setcard, multinet vb.) verilerek bu kartların kullanılabildiği anlaşmalı restoran ve lokantalarda personellerin yemek ihtiyacının karşılanması halinde de durum nakit ödemelere benzer niteliktedir. Bu kapsamda yemek kartına yapılacak KDV hariç günlük 51 TL’ye kadar olan yüklemeler, gelir vergisinden istisna tutulmaktadır. Burada dikkat edilecek husus ise anlaşmalı firmalardan temin edilerek personele verilen yemek kartlarının sadece yemek temininde kullanılabilecek olması gerekmekte, ilgili kartlar ile anlaşmalı market vb. yerlerde gıda ve ihtiyaç maddesi satın alınabilmesi mümkün ise sağlanan bu hizmetin doğrudan ücret kabul edilmesi ve doğrudan gelir vergisi tevkifatına tutulup brüt tutar şeklinde giderleştirilmesi olması gerekmektedir.

Torba yasa teklifinin 2. maddesi ile GVK 23/18. maddesinden sonra gelmek üzere “İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna kapsamındadır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir.” hükmü eklenmektedir. Yani personelin banka hesabına yatırılacak günlük 51 TL’ye kadar olan yemek desteğinin tamamı, başkaca bir şart aranmaksızın gelir vergisinden istisna edilmektedir. Çalışanların banka hesabına yatırılacak bu tutarların, yemek hizmeti haricinde kullanılması halinde bile gelir vergisi istisnası bozulmayacak, bu tutarı aşan ödemeler ise aşan kısım kadar gelir vergisine tabi tutulmaya devam edecektir.

Ayrıca Çalışanların banka hesabına ödenecek günlük 51 TL’ye kadar olan nakit yemek desteklerinin prime esas kazanca dahil edilmemesi için Sosyal Güvenlik Kurumu da gerekli çalışmayı yapmakta olup yemek ödemelerinde yasalaşması beklenen gelir vergisi istisnası ile sigorta prim kesintisinin uyumlaştırılması beklenmektedir. Böylelikle günlük 51 TL’ye kadar yapılacak yemek ödemelerinden hem gelir vergisi tevkifatı yapılmayacak hem de bu tutara kadar yapılacak nakdi ödemelerden sigorta primi kesilmeyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Ali Mızırak Arşivi