İbrahim Çiçekçi

İbrahim Çiçekçi

Vize Sıkıntısı ve Hisarcıklıoğlu ziyareti

Genelde Türkiye’de özelde Konya’da ihracat her geçen gün artıyor. Rakamlar geçmiş yılların rekorlarını kırıyor. Konya bu yıl 3 milyar doları geçecek.

Firmalarımız canla başla çalışıyor. Yeni pazarlar aramak yöneticileri sık sık seyahat ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşının da getirdiği fırsatla beraber Türkiye tam bir ihracat ülkesi olmanın fitilini ateşledi.

***        ***        ***

Bizim gösterdiğimiz bu atılım birilerini rahatsız etmiş olacak ki, frenleme hamleleri gelmeye başladı. Mesela bunlardan bir tanesi vize sıkıntısı. Özellikle Avrupa ülkeleri Türkiye’ye ciddi bir vize kotası uygulamaya başladı. Fuar ziyaretleri, firma ziyaretlerine heveslenen iş adamı ve firma çalışanları konsolosluklardan eli boş dönüyor.

***        ***        ***

İstatistikler de yazdığımı doğrular nitelikte. 2014 yılında ülkemizde yapılan Schengen vize başvurularına ret yüzde 4 iken bugün yüzde 20 oranında. Uydurma bahaneler öne sürülerek onaylanmıyor.

***        ***        ***

Durumla ilgili devreye giren vekillerimiz var. Özellikle Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, yoğun temaslar kuruyor. İş dünyasından; Dış İşleri Bakanlığımız’ın da konuyu öncelikli sorun haline getirmesi talep ediliyor. Daha fazla ihracat hevesiyle gece-gündüz gayret gösteren iş adamlarının en büyük sorunu bu.

***        ***        ***

Şu noktada moral verebilirim, bu gün bizi engellemeye çalışan Batı, yarın kapımızda ürün almak için de köle olacak. Biz de bu vize ile akılları sıra bizi terbiye etmeye çalışmalarının cezasını keseriz…

***        ***        ***

Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Konya ziyareti ve Oda Seçimleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya’da 2 gün geçirdi. Ziyaretler, buluşmalar derken dolu dolu bir program oldu. Ben de sayın başkanın birkaç programına katılma fırsatı buldum. Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası’nın seçime hazırlandığı bu günlerde yapılan ziyaret farklı detayları görmemize de vesile oldu.

***        ***        ***

Önceki gün seçim tarihlerini sizle ilk paylaşan biz olduk. Ertelenme söz konusu olmaz ise 5 Kasım’da Ticaret Borsası, 12 Kasım’da Ticaret Odası, 19 Kasım’da Sanayi Odası seçim yapacak. Yine geçtiğimiz günlerde yazmıştım oda başkanlarından aday olmayacak isim var diye. Dün sayın Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı ziyaretlerden o odamıza yeni başkan adayı olacak ismi gazeteci iç güdümüzle tespit ettim diyebilirim. Sadece tespit olduğu için v yazmak doğru olmaz. 1 Ekim’den sonra seçimler ertelenmez ise aday tahminimi ismi ve firması ile buradan sizlerle paylaşacağım.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Çiçekçi Arşivi