İbrahim Çiçekçi

İbrahim Çiçekçi

Konuttaki Artışın Ana Nedeni Çimento Mu ?

Bu aralar bazı sektör temsilcileri konut fiyatları ile ilgili yaptıkları açıklamalarda, konut fiyatlarındaki yükselişin sebebi olarak çimento ve hazır beton fiyatlarındaki yükselişi gerekçe gösterip arkasına yaslanıyor.
Çeşitli gazetelerde benzer haberler görünce, konuya değinme gereği duydum. Üşenmedim bugün 3 hazır beton firması yöneticisi, 2 müteahhit ile görüştüm.
Size sektör temsilcileri ve inşaat mühendislerinden teyit ettirdiğim rakamlarla süreci anlatacağım:
Bugün bir daireye 70 metreküp beton kullanılıyor. Otopark, yeşil alan gibi ortak kullanım alanlarına kullanılan beton miktarı da daire maliyetinde ortalama 30 metreküp betona tekabül ediyor. Yani totalde 100 metreküp beton kullanılıyor.
Bugün en yaygın kullanılan beton çeşidi C25’in metreküp fiyatı ise Bin 500 TL…
100 çarpı 1500 toplamda 150 bin TL yapıyor. Yani bir dairede ortak kullanım alanları dahil kullanılan betonun maliyeti toplamda 150 bin TL.

Peki bugün ortalama sıfır bir 3 artı 1 daire ne kadara satılıyor? Karatay’da3 milyon civarı, Meram’da 5 milyon TL. Böldüğümüz zaman 5 milyona satılan bir dairede kullanılan betonun maliyet oranı yüzde 0,03…

Şimdi de kronolojik bir kıyas yapalım…

2020 başında betonun metreküp fiyatı 200 TL idi. Aynı dönemde Meram’da bir 3 artı bir daire ise 300 bin TL. Bugün o daire 6 milyon değerinde. Beton metreküp fiyatı ise bin 500 TL. Beton 10 bile artmazken daire fiyatı 20 kat artmış….
İnşaatın diğer kalemlerindeki artışları ve konut fiyatlarındaki yükselişi gündeme getirmiyoruz ama hazır beton yükseldi diye her taraftan yaygara koparıyoruz.
Pandemi öncesi bir dairenin mobilya fiyatı 80 ile 120 bin TL idi. Bugün ise Lake malzeme kullanıldığında kapılar, vestiyer ve mutfak dolapları totalde 800 bin TL’ye yaklaşıyor.
Seramiğin artışına ise yetişilemiyor. 35 TL olan ortalama seramik metrekaresini bugün 300 TL’den aşağı kimse alamıyor. Seramik işçiliği ise neredeyse seramik fiyatından pahalı hale geldi.

Gelelim en can alıcı artışa. Yani arsa fiyatları. Kimse konuşmuyor ama arsa fiyatları Konya’da; İstanbul, Ankara ve İzmir’le yarışıyor. Kafeler sokağı dediğimiz Melikşah Caddesi’nde 750 TL olan arsaların bugünki metrekare fiyatı 70 bin TL olmuş. Yanlış duymadınız, 7 bin değil 70 bin TL…

Konuyla ilgili Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Adem Bulut ile de görüştüm. Adem bey de en çok artışın arsa maliyetlerinde olduğunu belirtti. Çimento ve beton elamalarındaki artışı eleştirdiklerini söylese de afaki zam gelem birçok ürün kalemi olduğunu vurguladı.

Görüşme yaptığım bir hazır beton firması üst düzey yöneticisi de ilginç bir örnek verdi. Fiyat artışını eleştiren bir müteahhide şöyle bir teklifte bulunmuş kendisi; “Siz daire fiyatlarını yarıya çekin söz ben de beton fiyatını yarıya çekeceğim” diye. Tabiki müteahhit kabul etmemiş. Yani Beton firmaları yöneticileri de günah keçisi olmaktan çok rahatsız ve üzüntülü….


Evet çimento fiyatları zamlandı. Hazır beton metreküp fiyatları yükseldi. Lakin bu kalemdeki artışı, konuttaki yükselişin ana nedeni olarak göstermek bence adaletsizlik olur. En az 120 kalem ürünün kullanıldığı bir sektörden bahsediyoruz…
Lütfen adaletli olalım. Günah keçisi olarak sadece bir sektörü hedef gösterip kamuoyunun önüne atmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Çiçekçi Arşivi