Muhammed Mustafa Çetinkaya

Muhammed Mustafa Çetinkaya

Üniversite Tercihi Hayatını Etkilemesin!

Üniversite tercihi yaparken öğrencilerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, sormaları gereken en önemli soru 'Kimim ben?' Öğrenci kendisini çok iyi tanımalı, üniversiteyi tanımalı bölümü sevmeli. Görmüyoruz daha öncesinde okuyanları ailesi zoruyla seçenleri, mutlu olamıyorlar. Nerede mutlu olurlar? Kişiliği karakteri ömür boyu bu mesleği yapmaya uygun mu? Buna dikkat etmeliler.

Tercih yaparken dikkat etmesi gerekenler, Türkiye’nin dünyanın şartları, ne istedikleri ve kim oldukları, mesleğin iş bulma olasılıkları, hangi mesleklerde nereye gidiyor, ya da bu kişinin idealleri neler? Tamamen bunlara bakılarak tercih edilmesi gerekiyor.

Birinci 500 puan aldı diyelim ikinci 450 puan alsın, baktığımız zaman arada 50 puanlık bir fark var ama birinci yerleştikten sonra ikinci yine 450 alsa o yerleşecek. Ne kadar fark olursa olsun puanda bu boncuk gibi sıralanıyor ve ona göre yerleştirme yapılıyor.

Puan Mı Yoksa Başarı Sıralaması Mı?

Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi hem kılavuz verileri hem de adayın sonuç belgesinin o yıla ait olmasıdır. Oysa genel yerleştirmede adayın elindeki sonuç belgesi bu yıla aitken kılavuzdaki puan ve sıralar bir önceki yılın yerleşen son öğrencisine aittir. Puan ülke ortalamalarına ve standart sapmalarına göre yıldan yıla esneklik ve değişkenlik gösterirken taban sıraları daha stabil ve güvenilir bir veri sunar.

Üniversite Mi, Bölüm Mü?

Aday öncelikle ilgi, yetenek ve becerisine uygun meslekler belirlemeli, sonra da onları hangi şehirde, hangi üniversitelerde okuyacağına karar vermeli. Bu değerlendirmemizden meslek seçiminin, öğrenim görülecek üniversiteden daha önemli olduğu yargısı çıkarılmamalı. Her ikisi de önemli. Puan ve sıralama gibi belirleyici unsurların baskın karakterine havlu atıp diğer tüm hususları göz ardı ederek yapılacak bir meslek seçimi öğrenciyi genelde yanlış adreslere götürebilir.

İstediğimiz Üniversiteyi Kaçıncı Sıraya Yazdığımızın Önemi Var Mı?

Sistem ilk önce yerleştirme puan üstünlüğüne bakar. Kim daha yüksek puan almışsa tercihin kaçıncı sırada yazıldığına bakılmaksızın ilk onu alır. Yerleştirme puanı eşitliğinde OBP’den sıyrılmış sınav puanına bakılır. Orada da eşitlik varsa o puan türüne kaynaklık eden asıl test performansı kimin yüksek ise ona öncelik verilir. Örneğin sayısal puanı eşit olan iki adaydan, en çok AYT matematik ve fen bilimleri yaparak o puana erişen öncelikle yerleşme hakkını elde eder. Zaten bu kadar eşitliğin bir arada olması olağan bir durum değildir. Ancak bu da eşitse o zaman programın kaçıncı sırada tercih edildiği ve öğrencinin doğum tarihi gibi faktörler devreye girer. Bu nedenle adayların bir tercihi kaçıncı sırada yazdığının şansını arttırdığını ya da azalttığını söylememiz pek mümkün değil.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Muhammed Mustafa Çetinkaya Arşivi

Emek

15 Kasım 2024 Cuma 00:00