Tutumlarımızın Sağlaması

Allah'ın rahmetine kavuşmuş bir kişinin son yolculuğunda yerine getirilen rituelde şöyle bir soru yöneltilir.

“Bu kişiyi nasıl bilirsiniz"

Bu kapsamlı sorunun altında dini açıdan, o kişi hakkında olumlu düşünme ve temize çıkarma maksadı vardır.Bir şahitlik meselesidir yapılan.

Sosyal piskoloji açısından baktığımızda ise, o kişinin diğer insanlar üzerinde bıraktığı tutumlarının gözden geçirilme sürecidir.

Tutum, bireylerin diğer bireylere, olaylara ve belirli konulara veya durumlara karşı geliştirdikleri düşünce,tavır ve davranıştır.Tutumu açıklarken bazı kavramlardan yararlanılmaktadır.Bu kavramlar, inançlar, değerler, normlar, deneyimler ve kişisel özelliklerdir.

Bir tutum, bireyin düşünce duygu ve davranış eğilimlerini birbiriyle uyumlu hale getirir ve üç faktörle belirlenir. Bilişsel , (düşünsel), duygusal ve davranışsal olarak. Bunlardan en önemlisi, tutum ve davranışlardır. Çünkü, insanların diğer insanlarla olan ilişkilerini, seçimlerini, davranışlarını ve kararlarını tutumları etkiler.

Örneğin; kaza geçirene, yardım eden bir kişiyi gördüğümüz zaman onun tutumunu yardımsever olarak değerlendirirken, uzaklaşıp giden ilgilenmeyen diğer kişiyi ise duyarsız bir kişi olarak değerlendiririz.

Yukarıdaki "Bu kişiyi nasıl bilirdiniz " sorusunun cevabıda tıpkı bunun gibi aslında kişinin yaşamı süresince gösterebildiği tutumunu, diğer kişilerin değerlendirmesi, bir yerde toplumun gözünden tutumlarının sonucuna verilen bir not misali bir zihin temaşasıdır

Tutumlar, hayatımızın her alanında önemli bir rol oynar.Bu bazen bir karar alırken, bazen başkalarının bizim hakkımızda düşüncelerini ifade ederken, bazen kendimizi için bile tutumumuz olur hiç farketmez, bir şekilde etkilidir.

Bu nedenle bunu fark etmek, anlamak ve gerektiğinde değiştirmek, daha sağlıklı ilişkiler kurmak ve daha iyi kararlar almak insanın mutluluğuna katkı sağlar.Hatta ahiretine bile taşır insanı.

"İyi biliriz" cevabı bir yerde bunun sağlamasıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halime Bilgin Arşivi