Mehmet Ali Mızırak

Mehmet Ali Mızırak

SGK Prim ve Hizmet Belgelerinin Düzeltilmesi

İstisnai durumlar hariç Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinin en geç sigortalı işyerinde işe başlamadan bir gün önce verilmesi gerekmektedir. Ancak işe giriş bildirgesi verildikten sonra sigortalı işe geç başlayabilmekte veya hiç başlamamakta, bu durumda da sigortalı işe giriş bildirgesi üzerinde düzeltme yapılması veya bildirgenin iptal edilmesi gerekebilmektedir.

Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin meslek adı ve kodu, sigortalının işten ayrılış tarihi ve nedeni ile sigortalının işten ayrıldığı aydaki ve bir önceki aydaki kazancı işten ayrılış tarihi esas alınarak on günlük süre içerisinde düzeltilebildiği gibi bildirge iptali de bu süre içerisinde yapılabilir.

Aylık prim ve hizmet belgesi e-bildirge üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na verildikten sonra bazı düzeltmeler işverenin iptal veya ek belge vermesine gerek kalmadan müdürlükler tarafından yapılabilmektedir.

Bazı düzeltmeler içinse iptal ve/veya ek aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi gerekmektedir.

Aşağıda belirtilen düzenlemeler, iptal ve/veya ek aylık prim ve hizmet belgesi verilmesine gerek kalmadan işverenin başvurusu üzerine Kurum müdürlükleri tarafından yapılabilmektedir.

– Sigortalının hatalı yazılmış olan kimlik bilgileri ile ilgili düzeltmeler.

– İşe giriş, işten ayrılış, eksik gün nedeni, işten ayrılış nedeni ile ilgili düzeltmeler (değişikliğin sigortalının prime esas kazanç ve gün sayısını etkilememesi gerekir).

– Sigortalının meslek kodu ile ilgili düzeltmeler.

– 2008 yılı Ekim ayından önce işten ayrılış tarihi olmayan kayıtlarla ilgili düzeltmeler.

Yukarıda belirtilen düzeltmeler için işverenden iptal ve/veya ek aylık prim ve hizmet belgesi vermesi istenmez, dolayısıyla idari para cezası da uygulanmaz.

Öte yandan aylık prim ve hizmet belgesinde yapılacak düzeltmeler, düzeltme yapılacak sigortalının belgede yer alan prime esas gün ve/veya kazancını değiştiriyorsa, bu durumda işverenin iptal ve/veya ek aylık prim ve hizmet belgesi vermesi gerekecek, ayrıca ek belgenin ait olduğu aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresi geçmişse, işverene idari para cezası uygulanacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Ali Mızırak Arşivi