Fahrünnisa Hatun Kimdir?

Bu hafta sizlere Meram İlçesi’nin merkez mahallelerinden olan Fahrünnisa Mahallesi’nden bahsetmek isterim.

Peki Fahrünnisa Hatun kimdir?

Esas adı Nizam Hatun olan, Fahrünnisa Hatun Selçuklu Dönemi Konya’sında yaşamıştır. Yaşadığı dönemde İslamiyet’e olan hassasiyeti sebebiyle kendisine “yeryüzünde kadınlığın övüncü” anlamına gelen Fahrünnisa lakabı verilmiş, bu durum zamanla adının önüne geçmiş ve bu şekilde anılmıştır.

Ahmet Eflâkî Ariflerin Menkıbeleri eserinde, kendisinden Hz. Mevlana’nın ilk kadın müridi olarak bahseder. Ona gönülden bağlı olan Fahrünnisa Hatun, Hz. Mevlana ve onun kadın mürideleri tarafından da ayrıca kıymet görmüştür. Dünya malını hayatının ötesinde tutmuş herkes tarafından mütevazılığı ile tanınmıştır. Mevlana Hazretleri tarafından ziyaret edilen sayılı kişilerden olup zamanının Rabia’sı olarak bilinmiştir.

Eski Garaj civarında kendi adıyla anılan bu bölgede mütevazi bir evde yaşamış ve burada vefat etmiştir. Evinin yanında kendisini ziyarete gelen ve sohbet için tahsis ettiği bir zaviyenin bulunduğu da kaynaklarda geçmesine rağmen maalesef günümüze ulaşamamıştır. İ. Konyalı’dan öğrendiğiniz üzere kendisinin camii avlusunda bulunan ahşap sandukalı mezarıda bugün yoktur. Onun yerine mermerden yapılan sanduka bulunmaktadır.

Şehrimizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerini bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi