Yazdığı kitapları, ilmi, yaşantısı , hocası ve hocalık ettiği Fatih Sultan Mehmet ile anılan bir şahsiyeti kalemimiz yettiğince anlatacağım bugün.
Akşemsettin bir diğer deyişle Akşeyh’ten bahsediyorum. Gençlik yıllarında iyi bir Kur’an eğitimi almıştır.
Bayramiye Tarikatı’nın hocası Hacı Bayram’dan sonra büyük Şeyhlerinden ve kurucularından kabul edilen Akşemsettin; alim , şair ve mutasavvıftır. Fatih Sultan Mehmet’in akıl hocalığını yapan ve İstanbul’un manevi fatihi sayılan Akşeyh, fetih hareketleri sırasında yaşanılan olumsuz durumlarda orduya gerekli manevî desteği sağlamıştır.
İstanbul’un fethinden sonra Ayasofya Camii’nde ilk hutbeyi okumuştur. Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine Ebu Eyyub el- Ensari’nin kabrini bulmuştur.
Akşeyh gençlik yıllarında ayrıca tıp eğitimi almıştır. Kaleme aldığı “Maddet’ül-Hayat” adlı eserinde tıpta ilk kez 17. Yüzyılda mikroskopun icadıyla keşfedilen mikroplardan 15. Yüzyıllarda bahsetmiştir.
Bir rivayete göre Sultan Mehmet Han’ın kızlarından birisinin tedavisini yapmıştır.
Ölüm tarihi 1459 olup kabri Bolu’nun Göynük ilçesinde bulunmaktadır. Tarihte ismi geçen, hayatlarını İslam’a ve ilme adayan kıymetli isimlerden birini daha tozlu raflardan kaleme aldık.
Acaba şimdi sıra kimlerde?