İbrahim Çiçekçi

İbrahim Çiçekçi

Ruslar Konya’yı İhya Edecek!

Rusya, Türkiye için ihracatta büyük Pazar. Ukrayna-Rus savaşının patlak vermesinden sonra en büyük endişe de ticari trafiğin aksaması yönünde olmuştu.

***      ***      ***

Dünya Rusya’ya ambargo uygularken, Türkiye ise ticaretini aksatmadan devam etme yoluna gitti. Dengeli bir siyaset güden Türkiye, savaşın ekonomik kazananı olma yolunda ilerliyor…

***      ***      ***

Nitekim şu an Türk iş adamları Rusya’da akın akın yatırım yapıyor. Batı firmaları adım adım çekilirken, boşluğu Türkler dolduruyor.

***      ***      ***

Türk markası Fiba Holding, Marks & Spencer’i satın aldı. Reebok’un mağazaları ise Flo’ya geçti.

Rusya ile ticaretin artarak devam etmesi ve global markaların Türk yatırımcılara geçmesi bizim için çok önemli.

***      ***      ***

Gelelim Konya-Rusya ticaretine…

Türkiye paralelinde Konya ile Rusya arasında önemli bir ticari köprü var…

Şehir olarak en fazla ihracat yaptığımız 4. ülke.

Konyalı firmaların da bölgede somut yatırımları var. Saraylı Madeni Eşya, Doğrular, Gitaş gibi markalarımızın Rusya’da yerleri var.  

Firmalarla yaptığımız görüşmelerde her hangi bir ticari aksaklıktan bahseden olmadı. Aksine olumlu gidişattan bahsedildi.

Yeni yatırımlar da geliyor. Tarım politikasına önem veren Rusya’ya, Konyalı tarım firmaları yatırım hazırlığına girdi.

Hem ithalat hem ihracat odaklı ciddi bir tarım ticareti olacak. Türkiye’deki tarım makinelerinin yüzde 65’ini üreten Konya’dan Rusya’ya ciddi bir ekipman tedariği söz konusu. Şu an belli başlı firmalar Rusya’da yer açma hazırlıklarını tamamladı. Yine ayçiceği ve tahıl ürünleri ithalatı için bölgeye depo kuracak firmalarımız var.

***      ***      ***

Ticaretin rakamlara yansıması yüz güldürür seviyede. Konya Sanayi Odası’ndan Rusya ticaretimiz ile ilgili rakamları talep ettim. Gördüğümde inanamadım. Rusya’ya Konya’nın Mayıs’taki ihracat artışı yüzde 92 oranında… Tabiri caizse çılgın bir artış.  60 milyon 883 bin dolar ilk 5 aylık ihracatımız. 2022 yılı ilk 5 aylık artış ise yüzde 60. Otomotiv yedek parça, dondurulmuş balık, değirmen makinesi, bebek bezi de başlıca ihraç ettiğimiz gürünler…

Gördüğünüz üzere rakamlar inanılmaz yükseliyor…

Bu da gösteriyor ki Rusya yeni dönemde Konya’yı ihya edecek…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Çiçekçi Arşivi