İbrahim Çiçekçi
Neden buğday ithal ediyoruz ?
Konya Ovası hareketli ve bereketli günler geçiriyor. Mevsim şartları ile geciken hububat hasadı son hızıyla devam etmekte. Çumra’dan Cihanbeyli’ye, Yunak’tan Sarayönü’ne kadar tüm Ova’da biçerdöverler mesai içinde.
*** *** ***
Çeşitli bölgelerdeki çiftçilerden ilk aldığımız haberler sevindirici düzeyde. Çiftçiler sulak arazilerde dekarda 1 tona kadar buğday aldıklarını söylüyor. Bu çok iyi bir rakam. Maşallah diyelim.
*** *** ***
Bu yıl fiyatlar da 7 liranın üstünde. Konya Ticaret Borsası ve Polatlı Ticaret Borsası’ndaki son alımlara baktığımızda çiftçiyi memnun edecek rakamlara şahit oluyoruz. Uzman görüşlerine göre totalde Konya Ovası’nda 2 milyon tonun üzerinde rekolte bekleniyor. Türkiye geneli beklenen rekolte ise 20 milyon ton… Şu an edindiğimiz bilgilere göre lisanslı depoların yüzde 60’ı doldu. Hasat sonu doluluğun yüzde 100’ü geçeceği kesin.
*** *** ***
Dünyanın gıda krizi yaşadığı son 2 yılda, sorundan en az etkilenen ülke Türkiye aslında. Bunu da iklim ve ürün çeşitliliğine borçluyuz. Birçok tarım ürününde kendimize yetiyoruz. Fakat kamuoyunda bazı bilgi kirlilikleri dolaşıyor. Bunlardan benim en çok üzüldüğüm ülkemizin buğday ithal ettiğiyle alakalı ağır ithamlar. Sanki açlığa mahkummuşuz gibi bir algı oluşturuluyor…
Gelin bu konuya açıklık getirelim…
*** *** ***
Topraklarımızda yetişen hububat bize rahatlıkla yetiyor. Rakamlara göre Türkiye’nin buğdayda kendi tüketimini karşılama oranı yüzde 102… Peki Türkiye neden buğday ithal ediyor ?
Çünkü biz dünyanın en fazla un ihraç eden ülkesiyiz. Yine dünyada en fazla makarna ihraç eden ülkeyiz…
2002 yılında Türkiye 1,5 milyon ton buğday ithal ediyorduk. 2021’de ise bu rakam 8.1 milyon ton oldu. Yani yüzde 440 artış var.
2002 yılında buğdaydan mamul madde ihracatımız ise 450 bin tondu. 2021 yılı rakamı ise 5.6 milyon ton. Artış ise yüzde 1140..
2022’nin ilk 6 ayında 160 ülkeye 652 milyon dolarlık un ihraç etmişiz. Bu yılın ilk 6 ayındaki makarna ihracatımız ise 468 milyon dolar…
*** *** ***
Rakamlar sahici rakamlar. Rakamları gördüğümüz üzere biz kendimize lazım olduğu için buğday ithal etmiyoruz. İşleyip, ihraç edilir mamul hale getirdiğimiz için ithal ediyoruz. Yani aldığımızı daha değerli satıyoruz.
*** *** ***
Tabi ki daha fazla üretmeliyiz. Devletin bu noktada politikaları var. Bizim de halk olarak Anadolu coğrafyasında ‘dağı taşı’ ekmemiz lazım. Çünkü gelecekte en büyük güç gıda gücü olacak. Nitekim Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının arkasındaki en büyük etmen bana göre Ukrayna’nın gıda gücüne çökmekti…