Mehmet Ali Mızırak

Mehmet Ali Mızırak

Mükellef Olmayanların İade İşlemleri

Mükellef Olmayanlar Tarafından Yapılan İade İşlemlerinde KDV Olacak Mı?

Süreci örnek üzerinden açıklamak daha akılda kalıcı olacaktır.

Örneğin, beyaz eşya sektöründe faaliyet gösterildiğini varsayalım. Nihai tüketiciye KDV’ye tabi bir ürün satışınız gerçekleşti. Sonrasında, tüketici tarafından bu ürünün şirketinize iade edildi.

Nihai tüketicilere yapılan satışlarda malın iadesi durumunda, düzenlenecek gider pusulasında KDV hesaplanacak ve hesaplanan KDV indirim konusu yapılabilecektir.

Konuyla ilgili KDV Genel Uygulama Tebliği’nde detaylıca açıklama yapılmıştır.

Tebliğin, "I/B-11.1. Satılan Malın İade Edilmesi, Başka Bir Mal ile Değiştirilmesi, Ödenen Bedelin İade Edilmesi, Değer Kaybının Bedelden İndirilmesi" başlıklı bölümünde;

"Tüketiciler tarafından malların iade edilip bedellerinin geri verilmesinin istendiği durumlarda, satıcı tarafından ödenen bedellerin KDV dahil tutarları tüketiciye iade edilir.

Satıcılar işlemlerinin düzeltilmesi için iade edilen mal nedeniyle gider makbuzu düzenler ve tüketiciden iade edilen mala ait fatura ve benzeri belgeyi bu makbuz ekinde geri alırlar.

Gider makbuzunda iade edilen malın KDV'si satış bedelinden ayrı gösterilir ve bu miktar indirim konusu yapılmak suretiyle işlem düzeltilir." denilmektedir.

Kısaca, KDV’nin tekrar kullanılıp kullanılmayacağı konusunda tereddüt yaşanmasına gerek yok.

Aynı şekilde, Gelir İdaresi Başkanlığı, konu ile ilgili görüşünü verdiği bir özelgede açıklamıştır.

“Buna göre, tarafınızdan nihai tüketiciye satılan malların iade edilmesi işleminde, iade edilen mallar için gider pusulası düzenlenmek suretiyle malların geri alınması ve düzenlenecek gider pusulasında iade alınan mallara isabet eden KDV'nin, ayrı olarak gösterilmesi kaydıyla, gider pusulasının düzenlendiği takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak kaydıyla bu belgenin yasal defterlere intikal ettirildiği vergilendirme döneminde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.” (GİB. İstanbul VDB’nin 17.05.2023 tarihli E-62030549-120[94-2020/810]-551317 sayılı özelgesi).

Özetlersek;

Vergi mükellefi olmayan şahıslardan yapılan alım/iade işlemlerinde gider pusulası düzenlenmesi yeterli olacak.

Şayet, gerçekleştirmiş olduğunuz alım GVK’nun 94.maddesinde dışında kalıyorsa gelir vergisi tevkifatı olmayacak.

Ayrıca, bize göre en önemli konu iade edilen ürünlerin KDV’si indirim konusu yapılabiliyor olması.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Ali Mızırak Arşivi