İbrahim Çiçekçi

İbrahim Çiçekçi

Konya Ovası’nda hareketli günler

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda hareketli günler yaşanıyor. Ülke tarımı için mısır, pancar, ayçiçeği ve en önemlisi hububat üreten Ova’da yeni sezon ekim dönemi başladı.

*** *** ***

O kadar güzel topraklara sahibiz ki bir yandan mısır, pancar hasadı yapıyor bir yandan çiftçiler hububat ekiminini yapıyor.

Tarımın öneminin daha da arttığı son yıllarda, Konya çiftçisi de canla başla üretmeye devam ediyor. Bu yıl özellikle hububat ve pancarda istediği fiyatı alan çiftçilerimiz yeni döneme daha hevesli başladı.

*** *** ***

Geride bıraktığımız sezon çok verimli geçmişti. 19 milyon ton buğday üretildi ülkemizde. İnşallah yağışlar yine istenilen seviyede olursa bu yıl hedef 20 milyon ton. Tabi takdir Allah’ın….

*** *** ***

Evet, sanayi, turizm çok önemli... Ama Türkiye’nin lider ülke olmasında kullanacağı en büyük avantaj tarım…

Çünkü iklim ve ürün çeşitliliğine baktığımızda dünyada bizim gibi başka ülke yok. Tütün de bizde pamuk da bizde, hububat da bizde fındık da bizde… Bu çeşitliği fırsata çevireceğimiz dönemin içindeyiz. Hatta yeterince fırsatı değerlendiremiyoruz. Kabul edelim, etmeyelim geleceğimiz tarımda. Savaşlar olursa gıda yüzünden olacak.

*** *** ***

Biz üretirsek zengin ülkeler arasında yer alırız. Üretmezsek muhtaç oluruz. Topraklarımızın kıymetini bilelim. Tabiri caizse devlet-millet el ele vererek ‘dağı taşı ekelim’…

BESİCİLER TEDİRGİN !

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını 7,50’de sabit tutması hayvancılık sektörün tepkisini çekti.

Önceki gün arayan büyük besicilerden bir ağabeyim, başta yem olmak üzere elektrik, mazot, gübre ve işçilik gibi birçok maliyette ciddi artışlar olduğunu, belirlenen fiyatların üreticileri sektörden kopardığını, damızlık hayvanlarını kestirdiklerini, işletmelerin ya küçülmeye ya da bir bir kapanmaya başladığını, ilerleyen zamanlarda süt ve ette krizler yaşanabileceğini, bu gidişin en ağır sonuçlarını tüketicilerin fiyatı yüksek ürünlere ulaşamayarak yaşayacaklarını söyledi.

Üreticiden 7 liradan alınan sütün markette 4 kat fazlaya satıldığını belirten besiciler, asıl üreticinin zarar ettiğini belirtti.

Göründüğü üzere durum ciddi anlaşılan. Devletin acil bir şekilde hayvancılık sektörüne rahatlatacak adımlar atması besicilerin en büyük beklentileri….Umarız kısa sürede gerçekleşir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Çiçekçi Arşivi