Şule GÜMRAH
İşlenmiş gıdalara dikkat
İşlenmiş gıdalara dikkat
Merhabalar kıymetli dostlarım, haftanın ikinci yazısı ile karşınızdayım. Geçtiğimiz gün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız ile ilgili haber girmiştim. Bugün ise sağlık hakkında yazı yazacağım.
Dostlarım, son dönemde sizlerin de bildiği gibi Tarım Bakanlığı işletmeler üzerindeki denetimlerini fazlasıyla sıkılaştırdı. Burada Türkiye'nin önde gelen gıda işletmelerinden sokak arasındaki döner - kebapçılara kadar binlerce firma denetlendi.
Halkın sağlığı ile adeta oynayanlar, resmi sitelerden yayınlanan raporlarla adeta ifşa edildi. Bu denetimlerin ülkenin her alnında olması gerektiğini savunuyorum. Yalnızca gıda ile sınırlı kalmamalı. Eğitim, kültür, sanat, spor ve daha birçok alanda bu denetimlerin devam etmesi gerekiyor.
Bu gıda mekanlarının yanı sıra ambalajlı yiyecek ve içeceklerde de oldukça dikkatli davranmalıyız.
Özellikle çocuklarımıza tatlı ve güzel gelen bu abur-cuburları onları yedirmemeliyiz.
Uzmanlar, tüketilen gıdalardaki katkı maddelerinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine işaret ederek, raf ömrünü uzatmak için eklenen bu maddelerin, bilinçsiz kullanım durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı.
Yine uzmanlar katkı maddelerinin etkilerinin özellikle hamileler, emziren anneler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler gibi risk gruplarında daha fazla görünebileceğine dikkat çekiyorlar.
Tek tip beslenme yerine sağlıklı ve dengeli bir beslenme modeli tercih edilirse sağlığımızı koruyabilir ve gıda katkı maddelerinin olumsuz etkilerinden kaçınabiliriz.
Bu yüzden dışardan aldığınız yiyeceklerde bir kez değil en az iki kez düşünmenizi rica ediyorum. Hem kendi hem de çocuğunuz sağlığı ile oynamayın.