Her şeyin fazlası zarar

Her şeyin fazlası zarar

Merhabalar kıymetli dostlarım, yeni bir haftanın içindeyiz ve yeniden yen yazımla sizlerin karşınızdayım.

Yaz sıcakları etkisini fazlasıyla göstermeye devam ediyor Konya'da. Geçtiğimiz hafta sonu biraz rüzgar ve hafif yağmur atıştırsa da sıcaklar pazartesi günüyle birlikte yeniden kendisini gösterdi. Uzmanlar uyarıyor ben de yeniden uyarmış olayım. Çok acil işiniz yoksa eğer lütfen 12.00 -16.00 arasında lütfen dışarı çıkmayın. Çıkıyorsanız da mutlaka şapka ve şemsiye gibi kendinizi koruyabilecek bir şeyler yanınıza alın.

Çocuklarınızı da bu sıcak havada dışarıda oyun oynamaya göndermeyin. Oyun saati için akşam üzerini 18.00-19.00 saatlerini tercih edin. Aşırı sıcaklar onları hasta yapabilir.

Bu sıcak havalarda elbette yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Meyve hepimiz seviyoruz ve tüketiyoruz. Yazın da buzdolabından çıkarttıktan sonra soğuk soğu mevsim meyveleri gerçekten çok güzel oluyor.

Karpuz, kavun, üzüm, çilek, erik, kayısı ve daha niceleri..

Meyve tüketimi beslenmenin önemli bir parçası. Ancak kararında olduğu sürece... Çünkü meyveler içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde vücut için çok faydalı olsa da yüksek miktarda tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Bu meyveleri fazla tüketmek uzmanların söylediklerine göre; Enerji almaya, içeriğinde doğal olarak bulunan şekerin yağ olarak depolanmasına ve ağırlık artışına neden olabiliyormuş.

Yine uzmanların söylediklerine göre; Meyve gibi karbonhidratlı besinlerin kan şekerine olan etkisi glisemik indeks, glisemik yük kavramları ile açıklanıyor. Yüksek glisemik indeksli besinler insülin salınımını uyarıyor. Bu da vücut ağırlık artışını tetikleyerek obezite, diyabet gibi hastalıkların oluşum riskini artırıyormuş.

Her şeyin fazlası zarar kıymetli okurlarım. Kararında tüketim yaparsanız hem kendinizi hem de vücudunuzu yormamış olursunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şule GÜMRAH Arşivi