Hayat pahalılığının nedeni ne?

Merhabalar kıymetli dostlarım, Bugün sizlere yine bazı önemli konulardan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz üzere Türkiye'de yaşam maliyetleri her geçen gün artıyor. Ben bunun ana nedeninin maalesef esnaflardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Konya’da son dönemde gıda ve ulaşım fiyatlarına zam gelmesi vatandaşı çileden çıkarttı. Bu gerçekleşen zamların gerçekçi bir dayanağı ise yok.

Geçtiğimiz günlerde Konya Fırıncılar Odası önce ekmeğe ardından da etliekmek hamuru ve etliekmek fiyatlarına zam yaptıklarını açıkladı. Konya’da en ucuz ekmek 9 Türk Lirası olarak satılacak, bunun yanında tek etliekmek fiyatı ise 220 TL olarak belirlendi.

Makarnalık Buğday fiyatı ise 9 / 11 TL aralığından 8 / 9,70 aralığına düştü. İşçi maliyetlerinde de herhangi bir artış bulunmuyor. Dolar / TL ve Euro TL kur fiyatları ise çok fazla artış göstermiyor ve adeta yerlinde sayıyor. Un fiyatlarında da yine afaki zamlar bulunmuyor. Konya’da en son ekim ayında ekmeğe % 100 zam yapılmıştı ve fiyatı 3,5 TL’den 7 TL’ye çıkartılmıştı. Bu zammın üstünden henüz 1 yıl geçmeden ikinci bir zam daha yapıldı.

Yeni yılın ilk günlerde et fiyatları yükselmişti ancak şu an et fiyatlarında da düşüş sürüyor. Şubat ayında 550-600 TL’den satılan dana kıymanın fiyatı İç Anadolu Bölgesi’nde 319 TL’den yine Şubat ayında 450-500 TL’den satılan kuzu eti fiyatı ise 375 TL’den satılıyor. Bu şekilde etliekmeğin ham maddesi haline gelen et fiyatlarındaki bu düşüş uzmanlara göre kurban bayramının ardından da düşmeye devam edecek.

İş yerlerinin en önemli giderlerinden olan işçi maliyetlerinde ise herhangi bir değişiklik yok. Geçtiğimiz yıllarda asgari ücrete temmuz ayında yeni bir zam yapma kararı alan hükmet temsilcileri 2024 yılında tek zammın Ocak ayında yapılacağını ifade etti. Merkezi Hükümet temsilcileri Temmuz ayında asgari ücrete zam yapmayacaklarını yine geçtiğimiz günlerde açıklamışlardı.

Bizler halk olarak bunları hak etmiyoruz. İyi günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şule GÜMRAH Arşivi