Güneş, yararlı olduğu kadar zarar da verebilir

Güneş, yararlı olduğu kadar zarar da verebilir

Merhabalar kıymetli okurlarım haftanın ikinci yazısıyla karşınızdayım. Geçtiğim salı günkü yazıda üniversite sınavlarıyla ve tercih dönemiyle ilgili düşüncelerimi paylaşmıştım. Aldığım geri dönüşler için sizlere teşekkür ediyorum. Hem veli hem öğrenci hem de eğitimci dostlarımdan güzel mesaj ve dilekler aldım.

Bugün ise yine önemli bir konu ile karşınızdayım.

Güneş. Evet yanlış okumadınız. Güneş. Yaz mevsimindeyiz ve dışardaki havanın tadını çıkartmak istiyoruz. Ancak son yılların en sıcak yaz mevsimini yaşıyoruz belki de Konya'da eminim bunu hepiniz hissediyorsunuz.

Dışarda olmak çok güzel ancak bunu lütfen belirli saatler dışında yapmayın. Çok acil işleriniz olur o zaman elbette dışarı çıkın ancak onun haricinde lütfen sıcağım en fazla olduğu saatlerde dışarıya çıkmaktan kaçının.

Bu tatilde olan okurlarımız içinde fazlasıyla geçerli. Elbette kısa süreli bir tatil dönemi ve fazlasıyla orada olduğunuz süreyi dolu dolu geçirmek, değerlendirmek istiyorsunuz. Ancak güneşte çok fazla kalmak son derece zararlı.

Bu sizi birçok yönden etkileyebilir. Hatta uzmanların söylediklerine göre bu durum cilt kanseri riskini bile arttırabilir.

Güneş ışınları bilindiği gibi masum değil. Özellikle uzun süreli ve korunmasız güneşlenme, cilt kanseri riskini önemli ölçüde artıran faktörlerden biri… Nitekim Sağlık Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada güneşin zararlı etkilerinden korunma konusunda herkesi uyarıp, bozulan çevresel faktörlerin de etkisiyle son yıllarda cilt kanserlerinde artış gözlenebileceğini belirtti.

Uzmanların söylediğine göre elbette güneşten korunmak mümkün; Özellikle güneşin en dik geldiği saatler olan 12.00-16.00 arası mümkün olduğunca korunmalıyız. Eğer dışarı çıkmamız gerekiyorsa her zaman güneş koruyucu kullanmalıyız. Ayrıca güneşten koruyan ama terletmeyen ince kıyafetler giymekte fayda var. Güneş koruyucuyu sadece dışarı çıkarken değil, evdeyken de kullanmak önemli çünkü camlardan UV ışınları geçebiliyor. Özellikle risk altında olan gruplara güneş koruyucu kullanmalarını öneriyoruz"

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şule GÜMRAH Arşivi