Mehmet Ali Mızırak

Mehmet Ali Mızırak

Çalışanların temmuz hakları

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller hakkındaki kanun ile Kurban Bayramı tatili 4,5 gün Dini Bayram 25 10 2016 tarih ve 6752/2 sayılı kanunla eklenen hükme göre de 15 Temmuz 1 gün Milli Bayram ilan edilmiştir.

Buna Göre; 

Bu sene Kurban Bayramı’nın arifesi 8 Temmuz günü başlamıştı. Bayramın ilk günü 9 Temmuz gününe; son günü ise 12 Temmuz Salı gününe denk geldi. Böylece Kurban Bayramı’nda 4,5 günlük resmî tatili kutlamış olduk.

Kamu çalışanları (Devlet Memurları) ise Kurban Bayramı ile 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü arasındaki 13 ve 14 Temmuz günlerinde de idari izinli sayılmalarıyla birlikte 9 gün tatil yaptı.          

Yönetim (Hükûmet) tarafından idari tatil ilan edilen 13 ve 14 Temmuz günlerinin özel sektör çalışanları için geçerli olmadığını belirtmiş olalım.

Özel Sektör çalışanların Temmuz 2022 ayında 4,5+1= 5,5 Gün İzin haklarının olduğunu bununla beraber 5,5 günden fazla izin kullanan işçilerin fazladan kullandıkları işverenin inisiyatifinde olduğu malumdur.

Resmî tatil ücretlerinin nasıl hesaplanması gerektiği ise;

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesiyle kararlaştırılabilir. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması hâlinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayının alınması şattır

4857 sayılı İş Kanunu’nun ”Genel Tatil Ücreti” başlıklı 47. maddesine göre; ”Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.”

Görüldüğü gibi, işçi tatil gününde çalışırsa, bir iş karşılığı olmaksızın yasa gereği kazandığı bir günlük ücretine ek olarak o güne ait çalışmasının karşılığı olan ücrete yani toplam olarak iki günlük ücrete hak kazanacaktır.

Ayrıca, Ulusal bayram ve genel tatil günleri olarak kabul edilen günlerde işçi normal çalışma süresinin üzerinde çalışıp fazla mesai yaparsa ayrıca ilave bir günlük ücre

te ilave olarak %50 zamlı fazla çalışma ücreti de almaya  hak kazanacaktır.

İş hukukumuzda bayram günlerinde çalışma karşılığı olmaksızın o günün ücretinin ödeneceği, tatil yapılmayarak çalışıldığında ise, ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücretin ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır. Bu nedenle işverenin zamlı ücret yerine izin kullandırılması belirtilen yasa hükümlerine aykırıdır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Ali Mızırak Arşivi