Mehmet Ali Mızırak
Çalışana Yemek Yardımı Meselesi
İşverence Çalışana Yemek yardımı ne şekilde sağlanabilir?
Yemek yardımı, işverenlerin çalışanlarına sağladığı bir sosyal hak olup, iş gücü verimliliğini artırmak, çalışanlar için iş ortamını daha sağlıklı ve verimli hale getirmek amacıyla sunulan bir destektir.
Yemek yardımı, işverenler tarafından farklı şekillerde sağlanabilmektedir. Bu yöntemler iş yerinin faaliyet alanına, çalışma lokasyonuna, çalışan sayısına, vardiya durumuna, ofis dışı çalışma olup olmadığına ve işletme maliyetlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak yemek yardımı aşağıdaki şekillerde sunulmaktadır.
a) Yemekhanede sağlanan yemek
İş yerlerinde kurulan yemekhaneler aracılığıyla çalışanlara sıcak yemek sunulması en yaygın yöntemlerden biridir. Bu uygulamada işveren, yemek hizmetini ya kendi mutfağında üretmekte ya da bir yemek şirketinden temin etmektedir. Yemekhaneler, genellikle çalışanların yemeklerini belli bir yerde ve saatte tüketmesini sağladığı için düzenli bir ortam sunma bakımından avantaj sağlamaktadır.
b) Yemek kartı veya çeki
Yemek kartları veya çekleri, çalışanların yemek hizmeti sunan restoran ve diğer yerlerde yemek ihtiyaçlarını karşılamalarına imkân sağlamaktadır. Pek çok firma yemek hizmeti için sağladığı kartlarla bu alanda hizmet vermektedir. Yemek kartı uygulaması, hem çalışanlara yemek çeşidi yönünden daha fazla seçenek sunması, hem de özellikle ofis dışında çalışan personel için yemek ihtiyacını karşılamada esneklik sağlaması bakımından büyük avantaj sağlamaktadır.
c) Nakit yemek yardımı
Bazı işverenler, yemek yardımını doğrudan çalışanların maaşına ek olarak nakit şeklinde ödeyebilmektedirler. Ancak nakit olarak verilen yemek yardımları, yemek kartı veya yemekhane gibi yöntemlere göre daha az vergi ve sigorta primi avantajı sağlamaktadır.
d) Anlaşmalı restoran veya catering hizmetleri
İşverenler, belirli restoranlar veya catering şirketleriyle anlaşarak çalışanlarının bu yerlerde yemek yemesini sağlayabilmektedir. Bu yöntem, hem çalışanların ihtiyaçlarına yanıt verme hem de işverenler için maliyet avantajı sağlaması bakımından tercih edilebilen başka bir yöntem olabilmektedir.
2025 yılı yemek yardımı istisna tutarları
2025 yılında gelir vergisinden istisna olacak günlük yemek yardımı tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 30.12.2024 tarihinde yayımlanan 329 nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır.
Yine, 2025 yılında sigorta priminden istisna olacak günlük yemek yardımı tutarı Danıştay 10’uncu Dairesi’nin 2023/170 Esas No ve 2024/1853 sayılı iptal kararı sonrasında çıkarılan SGK’nın 31.12. 2024 tarihli, 2023/17 nolu Genelgesi’nde açıklanmıştır.
Günlük İstisna Tutarı = 158,00 TL
Ay İçinde Fiilen Çalışılan Gün Sayısı x 158,00 TL (Günlük İstisna Tutarı) = Aylık İstisna Tutarı, Ödenen Yemek Bedeli- İstisna Tutarı = Prime Esas Kazanca Dahil Edilecek Yemek Bedeli, Formülüyle hesaplanacaktır.
Asgari Ücret Yönetmeliğinin “İşverenin Sorumluluğu” başlıklı 12’nci maddesinde yer alan “İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz” hükmü gereğince yemek bedelinin asgari ücrete ilave olarak verilmesi gerekmektedir.
Buna göre brüt asgari ücretin (prime esas kazanç alt sınırı) içerisine yemek bedeli tutarı dâhil edilmeyecektir
30/12/2024 tarihli ve 32768 (2. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:329) ile
c) 23’üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinde yer alan, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedeline ilişkin istisna tutarı 240 TL,
.