Muhammed Mustafa Çetinkaya

Muhammed Mustafa Çetinkaya

Bu Ramazan Hiç Gitmesin!

Çocuklarımız 3-4 yaşlarından itibaren orucu sorgulamaya başlar. Ramazan ayında çocukların "Neden oruç tutuyoruz, oruç nedir" sorularına şöyle cevap vermeliyiz.

Tutuyoruz çünkü Rabbimiz emretti demek belki yeterli olmayacaktır Öncelikle Rabbimizin bize verdiği hayat, sağlık, akıl, yemek yeme içme gibi maddi ve manevi pek çok nimetlerine, ikramına bir teşekkür olarak oruç tutarız.

Ona olan sevgimizi şükrümüzü ve bağlığımızı oruç tutarak gösteririz şeklinde açıklayabiliriz Ayrıca öğretmen ve ödev ilişkisi üzerinden çocuğun anlayacağı şekilde örnek vererek. Rabbimizin ramazan ayı içerisinde oruç tutmayı müminlere bir görev olarak verdiğini, bizim de inancımızın bir gereği olarak Rabbimizi memnun etmek, hoşnut etmek ve onun da sevgisini kazanmak için bu görevi seve seve yerine getirdiğimizi anlatabiliriz.

Oruçla imanımızı güçlendirmiş olduğumuzu, sabretmeyi öğrendiğimizi, dayanma gücümüzün bu vesile arttırdığını çevremizdeki yoksul kimselerin bir nebze de olsa da halini anlayabildiğimizi ifade edebileceğimiz şekilde anlatabiliriz.

Çocuğumuza ramazanı, ramazanın güzelliklerini, orucu anlatmamız, eğer biz o güzellikleri üzenimizde taşımıyorsak yaşantımızla, sözümüzle bunu ortaya koyamıyorsak hiçbir anlam ifade etmeyecektir.

Oruçluyum seninle ilgilenemem diyen aileler çocukta, orucun, kolay bir ibadet olarak gönlüne yerleşmesine yardımcı olmayacaktır Bilakis belki de gönül dünyasında maalesef oruca karşı menfi bir his yaşamasına yol açabilecektir.

Çocuklarımıza ramazan öncesinden daha hoşgörülü, daha fazla sevgi ve merhametimizi göstererek davranmalıyız ki çocuk hem ramazanı hem orucu davranılanımız üzerinden tanısın ve sevsin. Çocuk şöyle demesin Ramazan mi, oruç mu bir daha gelmesin evimize, geldiği zaman annem de babam da çekilmez oluyorlar Biz ramazanı da, orucu da, namazı da sevdiren olalım. Çocuklar Anne bu ramazan hiç gitmesin evimizden dedirtmeliyiz." "Sahurun güzelliğini, rahmetini yaşamasını sağlayalım"

Güzel bir şey gördükleri zaman o tarata doğru meyil ederler. Ona ulaşmak, onunla hemdem olmak isterler. Çocuğumuz bizimle birlikte oruç tutmak, namaz kılmak isteyecektir. Bu kapsamda sahura kalkmak isteyen çocuklarımızın da bu isteğinin karşılanması gerekmektedir.

Saygı ve sevgi ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Muhammed Mustafa Çetinkaya Arşivi

Öfke

23 Ağustos 2024 Cuma 00:00