Mehmet Ali Mızırak
Bağış ve Yardımlar-2
Özel kanunlar içerisinde yapılan bağış ve yardımlar, ilgili yıl kazancına bakılmaksızın matrahtan indirilecektir. 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/ç bendine göre, “Genel ve Özel Bütçeli Kamu idarelerine, İl Özel İdareleri’ne, Belediyelere, Köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak şartıyla öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, bakım ve rehabilitasyon merkezi, bakımevi inşaası için yapılan harcamaların bu kurum tarafından nakdi veya ayni bağış ve yardımların tamamı KKEG olarak dikkate alınıp daha sonra tamamı ilgili yıl Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nde ayrı olarak gösterildikten sonra Kurumlar Vergisi matrahından düşülecektir.”
5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. Madde ’sininin devam eden bendine göre, “Kurumlar Vergisi mükellefleri Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar, kamu menfaatlerine yararlı sayılan derneklere ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlara yukarıda sayılan türden yapılan bağış ve yardımların tamamını elde edilen kazanç tutarından indirim konusu yapabilir” şeklinde hüküm altına alınmıştır.
Kurum kazancı yapılan bağış ve yardımların tamamını karşılayacak durumda değilse, bu durumda sadece kazanç miktarı kadarı indirim yapılacak, indirilemeyen bağış ve yardımlar tutarları bir sonraki yıla devredemeyeceği için gelecek yıllarda kullanılması için zarar mahsubu söz konusu değildir
Gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara yapılan bağış ve yardımlar 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10.maddesinde gıda bankacılığı ile ilgili bir düzenleme yoktur. Bu nedenle 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6.Maddesinin (2) numaralı fıkrasına göre, safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanacağından dolayı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40.Maddesinde yapılan düzenlemeden Kurumlar Vergisi Mükellefleri de yararlanacaktır. 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. Madde ’sinin birinci fıkrasını 6. Bendi uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde fakirlere yardım amacıyla bankacılığı faaliyet yürüten vakıf ve derneklere yapılan gıda, temizlik ve yakacak yardımlarının maliyet bedellerinin tamamı KKEG yazılmadan doğrudan gider yazılarak indirim konusu yapılabilir.
5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. Madde ‘sinin birinci fıkrasının ileri teknoloji bendi ve aynı şekilde 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. Madde ‘sinin birinci fıkrasının 10. Bendine göre; “Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi matrahının tespitinde, beyannamede ayrıca gösterilerek indirim konusu yapılabilir.”
Bağış ve yardımın nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın varsa mukayyet değeri yoksa V.U.K hükümlerine göre Takdir Komisyonu’nca tespit edilecek değeri esas alınmaktadır.
Sanat kültür faaliyetlerinde bulunan dernek ve vakıflara Gelir Vergisi mükellefleri 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. Madde ’si, Kurumlar Vergisi mükellefleri 5520 Sayılı Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. Madde ‘si uyarınca ilgili madde hükümleri uygulanır.
1.3.Beyannamede Ayrıca Gösterilmiş Olması
1.4. Mal veya Hizmetin Bedelsiz Olması
1.5. İlgili Dönem Kazancından İndirilmesi
1.6. Şahsi Bir Tasarruf Olması
1.7. Makbuz Karşılığı Olması
Ayrıca. ÖZEL KANUNLARDA YER VERİLEN BAĞIŞ VE YARDIMLAR Bilindiği üzere; KVK’nın 35. maddesinde; “Diğer kanunlardaki muafiyet, istisna ve indirimlere ilişkin hükümler, kurumlar vergisi bakımından geçersizdir.” ibaresi yer almaktadır. Mezkûr madde uyarınca her ne kadar diğer kanunlardaki muafiyet, istisna ve indirimlere ilişkin düzenlemelerin geçersiz olduğundan bahsedilse de özel Kanunlarda yer alan düzenlemeler KVK’da yer alan söz konusu düzenlemeye amir olarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla, GVK’nın 89. maddesi ile KVK’nın 10. maddesi dışında; bağış ve yardımlar kapsamında gider kabul edilen ya da indirim konusu yapılan düzenlemelerin bulunduğu özel kanunlar bulunmaktadır.