Osman Nevres Yılmazlar
Atık Geri Dönüşümü
Çevre ve insan sağlığının korunması, doğal kaynak kullanımının azalması, geri dönüşümün teşvik edilmesi, geri dönüşüm kültürünün yerleştirilmesi için tüm dünyada organize edilen atık toplama kampanyalarıyla kutlanmaktadır
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan “Sıfır Atık Projesi” ne göre: “Sıfır Atık” israfın önlenmesini, doğal kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun önlenmesi ve en aza indirilmesini hedefler. Atığın oluşması halinde ise kaynağında ayrı toplanmasını kapsayan bir atık yönetimi sistemidir. Gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir Dünya bırakmak için:
İsrafı Önlemek,
Atıkları geri kazanmak, ekonomiye katma değer sağlamak,
Atıkları kaynağında ayrıştırmak,
Atık miktarını azaltmak,
Doğal kaynakları verimli kullanmak esastır.
Atıkları şu şekilde ayrı toplayabiliriz:
Plastik atık: Pek çok tüketici ürününün bileşenidir. İmalat sanayinin malzeme ve eşya üretiminde, daha çok ambalajlamada kullandığı ve tüketici olarak bizlerinde poşet olarak çok kullandığımız bir maddedir.
Cam atık: Camın ana maddesi kumdur. Kum, soda ve kireç 1500 dereceye kadar ısıtılıp ergitilir ve cam elde edilir. Tüketici olarak tercih etmemiz gereken bir eşya ve ambalaj ürünüdür.
Kompozit Atık: Kağıt ve plastik karışımı malzemeden üretilen kompozit ambalajlar daha çok meyve suyu ve süt ambalajı olarak kullanılmaktadır.
Metal Atık: Metal yeryüzü tabakasını oluşturan çeşitli minerallerin işlenerek saflaştırılması sonucunda üretilmektedir.
Bitkisel Atık Yağ: Bitkisel yağlar, zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı bitki tohumlarından elde edilir.
Organik Atık: Organik atıklar, bitkisel atıklar ve daha çok mutfakta oluşan atıklardır.
Elektronik Atık: Elektronik eşyalar, ev, okul ve ofis gibi gündelik hayatın her alanında yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Atık Pil: Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlardır. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kağıt Atık: Kağıdın geri dönüşümü ile kullanılan hammadde miktarında önemli oranda tasarruf sağlanması ekonomiye ve doğaya büyük katkı yapmaktadır.
Ahşap Atık: Ağaçlardan elde edilen ahşap malzemeler, ev eşyaları, taşıma ve koruma amaçlı ambalaj ve yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Geri dönüşüm sayesinde ağaçların, minerallerin ve su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunulmuş olunur.
Tüketim malzemesi üretimi için yeni ham madde arayışına girilmesini büyük ölçüde azaltır. Böylelikle hem hava hem de çevre kirliliğinin önüne geçer.
Sera gazı emisyonunun düşmesine katkıda bulunur.
Son olarak, evsel atıklardan meydana gelen kompost maddeler ve gübreler sayesinde toprağın verimi artar. Böylelikle hem organik hem de besin değeri yüksek ürünler elde edilmiş olur.
Atıklar iyi yönetilmediği takdirde Dünya’nın başına büyük derttir. Yapılan bir araştırmaya göre 1900 yılına göre bugün: Kişi başına enerji tüketimi 3 katına, hammadde kullanımı 2 katına, dünya nüfusu ise 5 katına çıkmıştır. Yani nüfus, sanayileşme, kentleşme ve tüketim artmakta, Kaynaklar ise azalmaktadır.
Hoşça kalın.