Mehmet Ali Mızırak

Mehmet Ali Mızırak

Amatör Spor Kulüplerine Yapılan Bağış

Sponsorluk anlaşması yapılmaksızın amatör spor kulüplerine yapılan bağış ve yardımlar gider yazılabilir mi?

3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; sözü edilen kanunlar uyarınca tespit edilen amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için %50’si, kurumlar vergisi matrahının tespitinde, beyan edilen kurum kazancından indirilebilecektir.

Fakat sponsorluk anlaşması yapılmaksızın amatör spor dalları için yapılan harcamalar ile bağış ve yardımlar, genel hükümler çerçevesinde kurum kazancından indirim konusu yapılabilecektir.

Türkiye’de spor kulüpleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı ilgili mevzuatına göre dernek olarak kurulmaktadırlar. Bu nedenle unvanında dernek adı geçmeyen spor kulüplerinin de, dernek olarak dikkate alınması gerekir.

1  Seri  No’lu  Kurumlar Vergisi Kanunu  Genel  Tebliği’nin  “10.3.2.  Bağış  ve  yardımlar” başlıklı  bölümünde de belirtildiği üzere; Genel ve özel bütçeli  kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere,  köylere,  Bakanlar Kurulunca  vergi  muafiyeti  tanınan  vakıflara  ve  kamu  yararına  çalışan  dernekler  ile  bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının %5’ine kadar olan kısmı, kurumlar vergisi   beyannamesinde   ayrıca   gösterilmek şartıyla   kurum   kazancından   indirim   konusu yapılabilecektir.

Matrahtan indirilmesi için bağış ve yardımın;

• Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme   faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlara yapılması,

• Makbuz karşılığı olması,

• Karşılıksız yapılması,

• Sadece ilgili dönem kazancından indirilmesi,

• Beyannamede ayrıca gösterilmesi,

Gerekir. İndirilemeyen kısım diğer yıllara nakledilemez.

Buna göre; sponsorluk anlaşması yapılmaksızın amatör spor kulüplerine yapılacak harcamalar ile bağış ve yardımların, amatör spor kulüplerinin “Kamuya Yararlı Dernek”statüsünde olması şartıyla, yapıldığı yıl kurum kazancının %5’ine kadar ki kısmı, kurum  kazancından   indirim   konusu yapılabilecektir.

Örnek

X Ltd. Şirketi, sponsorluk anlaşması olmaksızın Konyaspor Kulübüne 15.000 TL makbuz karşılığı bağışta bulunmuş olup, bağışın yapıldığı yılda kurumlar vergisi matrahı 100.000 TL’dir.

X Ltd. Şirketi, bağışın yapıldığı yıldaki kurum kazancının %5’ine isabet eden (100.000 * % 5 =) 5.000 TL’yi, beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurumlar vergisi matrahından indirebilecek olup; yapılan bağışın kurum kazancının % 5’ini aşan kısmını ise (10.000 TL), kurumlar vergisi matrahından indiremeyecektir.

X Ltd. Şirketi, Konyaspor Kulübüne değil de “Kamuya Yararlı Dernek” statüsünde olmayan bir spor kulübüne bağışta bulunmuş olsa idi; yaptığı bağışın tamamı, kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilecek ve kurum kazancından indirilemeyecekti.

Bağış ve Yardımlarda Esas Alınacak Kurum Kazancı Nasıl Belirlenecektir?

İndirilebilecek bağış ve yardım tutarının tespitinde; esas alınan Kurum Kazancı, zarar mahsubu dahil giderler ile iştirak kazançları istisnası düşüldükten sonra, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutardır.

Kurum Kazancı = [Ticari bilanço kârı – (iştirak kazançları istisnası + geçmiş yıl zararları)]

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Ali Mızırak Arşivi