Elektrikli Hayal, Etiket Gerçek: Türkiye’de Direksiyonu Altın Kaptı!

Elektrikli Hayal, Etiket Gerçek: Türkiye’de Direksiyonu Altın Kaptı!
 Muhabir
Umut Garage Otomotiv sahibi Melih Umut elektrikli araçların yakıt tasarrufu ve teknolojik özellikleriyle pazar payını artırdığını ancak Türkiye'deki yüksek fiyatlar nedeniyle dizel ve benzinli araçların hala ön planda olduğunu vurguladı.

Son dönemlerde elektrikli otomobillerin pazar payının dizel araçlara göre artış göstermesini değerlendiren Umut Garage Otomotiv sahibi Melih Umut, “Yakıt tasarrufunun bu oranda etkisi büyük. Şarj istasyonları çok fazla arttı. Elektrikli arabalar ilk çıktığında çok fazla şarj istasyonları yoktu ama şu an hemen hemen her yerde yol güzergâhlarında, uzun yollarda, otobanlarda artık elektrikli araba şarj istasyonları olduğu için biraz daha yakıt tasarrufu ön plana çıktı. Elektrikli araçları daha teknolojik ve modern yapıyorlar insanların daha çok hoşuna gidiyor. Üretim çeşitlilikleriyle dikkat çekiyor. Çevre kirliliğini de azaltıyor. Bu kadar teknolojik ve elektrikli olması alım olanağını artırıyor” diye konuştu.

src-340x1912xelektrikli-araclarla-ilgili-yanlis-bilinenler.jpg

FİYATLAR TERCİHLERİ ŞEKİLLENDİRİYOR

Dizel araçların küresel pazardaki düşüşü, büyük otomobil üreticilerinin dizel motorlu araç üretimini kademeli olarak durdurma ve elektrikli araçlara odaklanma stratejilerinin bir sonucu olarak belirginleşiyor. Elektrikli araç teknolojisine yapılan yatırımlar ve bu araçların geleceğe yönelik potansiyeli yadsınamazken, Türkiye'deki mevcut ekonomik koşulların ve elektrikli araçların yüksek maliyetinin, bu araçlara olan talebi henüz istenilen seviyeye taşıyamadığını ifade eden Umut, “Dizel araçların azalmasının sebebi global markaların dizel otomobil üretimlerini azaltması ve elektrikli araç üretimine yoğunlaşması ancak bu durum fiyatlardan dolayı Türkiye’de geri planda kalıyor. Global de böyle olabilir ama Türkiye’de sadece elektrikli arabaya rağbet yok, hala dizel ve benzinli araçlar elektrikli arabaların önünde. Satışlar normal seyrinde gidiyor. Elektrikli arabalar çok abartılı bir şekilde satışa henüz giremedi. Çünkü Türkiye'de elektrikli arabalar çok pahalı. Pahalı olduğu için de belirli bir kitleye hitap edebiliyor. Dolayısıyla Türkiye otomotiv pazarında dizel ve benzinli araçlar hala önemli bir yer tutuyor ve elektrikli araçların beklenen hızlı yükselişi, fiyat bariyeri aşıldığında gerçekleşebilecek bir potansiyel olarak öne çıkıyor” dedi.

whatsapp-image-2025-04-22-at-13-21-14.jpeg

ÖTV DÜZENLEMESİ ETKİLEDİ

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinden yararlanarak araç sahibi olmayı düşünen tüketiciler için son dönemde yapılan düzenlemeler beklentileri olumsuz yönde etkilemiş durumda. Muafiyetli araçların satış ve yeni araç alımındaki zaman kısıtlamaları, yerlilik oranı şartı gibi faktörler, bu avantajdan faydalanmak isteyenlerin karar süreçlerini yeniden şekillendiriyor diyen Umut, “ÖTV’den muaf modellerin kısıtlanması tüketicinin iştahını kaçırdı. ÖTV muafiyetli araç 5 yıl sonra cezasız satılabiliyor ancak 10 yıl geçmeden yenisi alınamıyor. Satın alınacak otomobillerin en az yüzde 40 yerlilik oranı taşıması gerekiyor. Bu gibi sebeplerle ÖTV’den muaf modellerin kısıtlanması da otomobil piyasasını etkiledi” cümlelerine yer verdi.

togg-t10x-aa-2173683.jpg

TOGG VE OPEL REVAÇTA!

Elektrikli araç segmentinde öne çıkan bazı tercihlerin olduğunu ancak hibrit araçların da geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından ilgi gördüğünü kaydeden Umut, “Elektrikli araçlarda en çok Opel Mokka ve TOGG tercih ediliyor. Şu an için hibrit otomobil satışlarında da olumlu bir ivme yakalandığı gözlemleniyor. Tek bir markayı öne çıkarmak doğru olmaz ama hibrit araba satışları da güzel gidiyor. Hibrit araçlar belirli bir kilometreye kadar elektrikle kullanılıyor daha sonra benzine geçiyor. Şehir içi kullanım olarak tasarruf sağlıyor” şeklinde konuştu.

1200x675-cmsv2-afe165f9-397c-59d9-9b8b-24e5ba99e947-7490450.webp

ALTIN OTOMOBİL PİYASASINDA DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Altın fiyatlarını yukarı yönlü tetiklemesiyle birlikte, tüketicilerin yatırım önceliklerinin değiştiği ve otomobil alımının yeniden ikinci plana düştüğünü vurgulayan Umut, “İkinci el otomotivlerde satışlarda durgunluk var. Altın fiyatından dolayı bir durgunluk var ama bayramdan önce hareket vardı. Siyasi olayların altın fiyatının yükselişini tetiklemesi müşteriyi tekrar altına yöneltti. Şu an herkes yatırım yapıyor kimse araba tercih etmiyor. Araba satışı Türkiye'de tekrar ikinci, üçüncü plana düştü. Altın ve dövizin yükselişi bu şekilde devam ederse piyasa Kurban Bayramı’na kadar durgun devam eder ama yaz geliyor yazın bir hareketlilik olacağını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

-Büşra KÖSE