İbrahim Çiçekçi
3 büyük seçim ve Başkan Öztürk !
Konya yoğun bir sonbahara doğru ilerliyor. Kasım ayında 3 büyük seçim bizi bekliyor. 5 Kasım’da Ticaret Borsası, 12 Kasım’da Ticaret Odası, 19 Kasım’da da Sanayi Odası seçim yapacak.
Daha önce de buradan sizinle paylaştığım gibi Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü aday olmayacağını resmi olarak açıkladı. Akabinde de odaya başkan adayı olan isim Mustafa Büyükeğen (Safa Tarım Yönetim Kurulu Başkanı) ‘ben adayım’ açıklaması yaptı. Biz de gazeteci olarak bu süreçte kulisleri takip ettik.
Konya Ticaret Odası’nda ise mevcut Başkan Selçuk Öztürk son meclis toplantısında üyelere aday olduğunu bildirdi. Henüz kamuoyu ile paylaşılmasa da Selçuk Başkan göreve talip. Aynı şekilde Ticaret Borsası’nda Hüseyin Çevik göreve devam edecek.
*** *** ***
Bugün biraz Ticaret Odası’nın seçim sürecini değerlendirelim sizlerle… Sanayi Odası’nın yeni başkan adayı ve sanayideki yansımalarını bir sonraki yazıda paylaşacağım.
*** *** ***
Selçuk Öztürk ustalık dönemi için startı verdi. Geride bıraktığı 2,5 dönemde çok büyük işler yaptı. Bunu boş bir cümle olarak algılamayalım. Konya’da iş dünyası ile iç içe aynı zamanda Türkiye’nin tek ekonomi gazetesi Dünya Gazetesi’nin bölge sorumlusu bir kardeşiniz olarak buna şahidim. Hatta iddialı konuşayım gelmiş geçmiş en başarılı ticaret odası başkanı diyebiliriz.
*** *** ***
Herkesin eleştirilecek bir tarafı olur. Geçmişte Selçuk Başkan da siyasette resmi görev almasından dolayı eleştirildi. Ama ben biliyorum ki Selçuk Başkan o görevi isteyerek almadı. Onun gönlü hep odadaydı. Sonra da zaten siyasetin yakınından geçmedi.
Bu konuları da bu dönemde konuşmanın kimseye bir faydası olmayacağını hepimiz biliyoruz.
*** *** ***
Öztürk’ün başkanlığı döneminde Karatay Üniversitesi hem fakülte sayısı hem öğrenci sayısı ile önemli bir gelişim gösterdi. Bir tıp fakültesi üniversiteye kazandırıldı. Üniversite sadece teorik eğitimde değil uygulamaları ile adını Türkiye’ye duyurdu. Sadece bir tanesinden örnek vereyim yakın zamanda gördüğüm Hava Parkı mesela… Başka bir üniversite olduğunu sanmıyorum. Bahsettiğim alan 1500 metre asfalt, 1200 metre çim pist, 1500 metre taxi yolu ve eğitim tesislerine sahip, Üniversiteye ait bir uçuş pisti… Bu donanımlarıyla Karatay Üniversitesi bugün tercih listelerine ilk sıralara yazılan üniversitelerden biri oldu.
*** *** ***
Başkan Öztürk döneminde yapılan bana göre Konya’ya faz atlatacak hizmet ise Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü (KTOTEK) oldu. İçerisinde Mesleki Eğitim Merkezi (KTOMEM), Model Fabrika, Dış Ticaret Merkezi (KTODTM), Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK), KTO Karatay Üniversitesi Ticaret ve Sanayi MYO ve Konya Ticaret Odası Fuar Şubesi bulunan bu kampüs bu gün Konya sanayisinin ilerleyişinde lokomotif görevi üstleniyor. Mutlaka burayı bir gezmelisiniz. Benim başka şehirlerden gelen ekonomi gazetecilerini gezdirdiğim ilk yer burasıdır mesela…
*** *** ***
Son olarak bir ayrıntıya da dikkat çekeyim… Malum olduğunuz üzere Selçuk Başkan Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde(TOBB) Başkan Yardımcısı. Rifat Bey’den sonra gelen isim. Bu görevini de Konya menfaatine kullanıyor. Bakanları Konya’ya getirip kapalı kapılar arkasında iş adamları ile buluşturdu zaman zaman. Herkesin tüm taleplerini iletmesini sağladı.
*** *** ***
Bunları niye yazdım? İnanın bir taraf olmak yahut yağcılık yapmak için değil. Bu şehre iz bırakanları ve bu şehir için hayal kuranları desteklemek bizim boynumuzun borcu. Sadece 3 paragrafta bahsettiğim çalışmalardan yola çıkarsak bile Selçuk Öztürk’ün ‘Ustalık Dönemi’ni’ hak ettiğini düşünüyorum.
*** *** ***
Kendisiyle henüz görüşmedik. Ama öğrendiğim kadarıyla Öztürk’ün yeni dönemdeki ana mottosu ‘Enerjide verimlilik, İstihdamda verimlilik’ olacakmış. Şu an Y kuşağıyla yoğun görüşmeler yapan Öztürk’ün önümüzdeki hafta itibariyle sahaya ineceği gelen bilgiler arasında. Kendisi zaten iş dünyası ve tüm Konya kamuoyu ile projelerini paylaşacaktır…